Reuters
StoryEditor

Zahmlievanie, hoaxy a demoralizácia ruských vojakov. Ako si Ukrajinci požičali od Putina dezinformačnú zbraň

03.03.2022, 06:17
Naši východní susedia s úspechom využívajú v boji proti ruskej invázii to, čo dlhé roky šéf Kremľa vo svojej hybridnej vojne – silu sociálnych sietí.

Mala to byť rýchla záležitosť. Podobne ako operácia Blitzkrieg – v nemčine blesková vojna – ktorá mala aspoň v predstavách Afolfa Hitlera umožniť nemeckým nacistickým vojskám zmocniť sa v júni 1941 kontroly nad Sovietskym zväzom.

V podobných intenciách uvažoval aj ruský prezident Vladimir Putin, keď minulý týždeň vo štvrtok napadol so svojou armádou Ukrajinu. A hoci prah susedného štátu podľa dosiaľ potvrdených údajov prekročilo okolo 100-tisíc z celkového počtu približne 200-tisíc ruských vojakov zhromaždených na hraniciach, ich postup vôbec nie je taký bleskový, ako vojenskí stratégovia v Moskve očakávali. Celý ukrajinský národ sa totiž pustil do obrany svojej vlasti. Nielen vojaci, ale aj bežní civilisti si pomocou receptov, ktoré sa šíria na internete, pripravujú doslova doma na kolene zápalné fľaše – takzvané Molotovove koktejly – ktorými zapaľujú ťažkú vojenskú techniku nepriateľa. A ten je čoraz viac demoralizovaný. „Na Ukrajine prešiel šok z prvého úderu. Zásobovanie viazne a ak sa teraz našej armáde nepodarí rýchlo sa dostať do tylu nepriateľa, hrozí jej, že sa ocitne fakticky v poloobkľúčení, teda bez akejkoľvek komunikácie,“ citoval webový portál moskovského tvrdo proputinovského denníka Pravda Igora Strelkova, bývalého ministra obrany Doneckej ľudovej republiky a aktívneho účastníka bojov medzi proruskými povstalcami a ukrajinskými vládnymi silami na Donbase.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 01:10