AP/TASR
StoryEditor

Vyše 120-tisíc vojakov na hraniciach a rozpoltená Európa. Vyhneme sa ostrému konfliktu?

30.01.2022, 14:30
Moskva dáva opatrne najavo, že je ochotná rokovať s Ukrajinou aj so Západom. Čoraz hlbšie rozdelenie spojencov posilňuje jej pozície.

Za našimi východnými hranicami sa opatrne oživuje nádej, že sa ostrého ozbrojeného konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou predsa len nedočkáme. Aspoň tomu nasvedčujú posledné kroky Moskvy. Hoci na vzájomných hraniciach i naďalej zhromažďuje desaťtisíce vojakov a neprestáva s ostrou výhražnou rétorikou namierenou proti Kyjevu, najnovšie súhlasí s tým, aby sa obnovili rozhovory takzvaného normandského formátu. Na nich by sa okrem zástupcov oboch znepriatelených krajín zúčastnili aj Francúzi a Nemci.

Analytici v tom vidia mierne optimistické náznaky, že Európa by sa vojne medzi dvoma republikami bývalého Sovietskeho zväzu mohla vyhnúť. „Je to rozhodne dobrá správa, a to nielen s ohľadom na návrat Ukrajiny k vyjednávaciemu stolu, ale tiež na zapojenie Európanov a rozšírenie diplomatického a politického dialógu o ďalší proces,“ uviedol pre HN Pavel Havlíček, expert na postsovietsky priestor z českej Asociácie pre medzinárodné v otázky.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, či sa riziko vypuknutia vojny znižuje, ako Putin rozdeľuje Európu aj ktoré krajiny sú najslabšie ohnivká v reťazi západnej jednoty.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 18:43