Radlobby
StoryEditor

Stáva sa krajina veľmocou cyklodopravy?

02.05.2022, 13:44
K zelenšiemu Rakúsku sa tak aktívne pripájajú aj samotní ľudia.

V krajine vznikajú mnohé aplikácie, ktoré umožňujú šetriť energie. Pomocou jednej z nich dokážete napríklad určiť, kedy je pre vás výhodnejšie prať alebo využívať iný energeticky náročný spotrebič. Ukáže vám totiž tarify s najnižšou cenou či spotrebu energie v jednotlivých fázach dňa alebo noci.

Veľmi populárnymi sa v Rakúsku stávajú aplikácie pre cyklistov. Tie boli spolu s ďalšími aktuálnymi trendami v oblasti cyklodopravy prezentované počas aprílového Rakúskeho cyklistického summitu 2022 vo Viedni.

Počas návštevy rakúskej metropoly máte už dnes na výber z viacerých aplikácií, ktoré vám na stovkách stanovíšť ponúkajú možnosť požičať si bicykel. Rakúšania však idú ešte ďalej. Zvýhodnené využívanie bicyklov či e-bikov ponúkajú tým firmám, ktoré namiesto služobného auta poskytnú svojim zamestnancom práve cyklodopravu. „Táto služba je v Rakúsku čoraz populárnejšia. S takýmto konceptom podnikáme aj v iných krajinách, napríklad v Nemecku, Holandsku či Belgicku. Som presvedčený, že by sa uplatnil na Slovensku,“ uviedol pre HN OIiver Hellmons, referent pre dôležitých zákazníkov spoločnosti Lease a Bike, ktorý firmu zastupoval na spomínanom summite.

K rozvoju cyklodopravy u našich západných susedov okrem súkromných firiem prispieva aj vláda, ktorá sa obyvateľov snaží priviesť k bicyklom skutočne už od útleho veku. „Investovali sme napríklad pol milióna eur na kurzy bicyklovania už pre deti v predškolskom veku,“ povedala Leonore Gewesslerová, rakúska ministerka pre ochranu klímy, životné prostredie, mobilitu, infraštruktúru a technológie. Gewesslerová v rámci Rakúskeho cyklistického summitu odovzdala ocenenia tým, ktorí najviac pomáhajú rozvíjať cyklomobilitu v krajine.

Pozadu pritom okrem Viedne nezaostávajú ani iné rakúske mestá. Štajerská metropola predstavila takzvaný Masterplan cyklistickej ofenzívy Graz 2030, ktorý predpokladá masívne budovanie cykloinfraštruktúry v meste. „Cieľom je znížiť počty osobných vozidiel v uliciach a výrazne zvýšiť množstvo bicyklov,“ povedal počas prezentácie tohto plánu na samite Peter Sturm z úradu štajerskej krajinskej vlády. A podobné iniciatívy predstavili aj ďalšie spolkové krajiny, napríklad Salzbursko, Korutánsko či Horné a Dolné Rakúsko.

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 02:13