Reuters
StoryEditor

Aké problémy malo Bulharsko s vakcínami?

17.05.2021, 00:00
V Sofii veria, že do príchodu leta bude všetko v poriadku.

Hlavnú príčinu nízkeho počtu zaočkovaných vidia najmä v nedostatočných a meškajúcich dodávkach vakcín v uplynulých mesiacoch. To sa teraz konečne začína rýchlo zlepšovať. „V prvom rade by som rada zdôraznila, že problém s vakcínami je celoeurópsky. Ich oneskorené dodávky posunuli vakcinačné kalendáre a protipandemické zámery všetkých krajín Únie. Naša vláda v tejto záležitosti vyjadrila jasne a verejne svoje námietky. Všetky zmluvy musia byť splnené,“ uviedla pre HN bulharská ministerka turizmu Marijana Nikolovová.
Bulharsko už podľa nej dostalo od príslušných európskych úradov ubezpečenie o dodaní ďalších dávok. A práve vďaka posilneným dodávkam zaočkovali v krajine uplynulý štvrtok 27-tisíc ľudí, čo je najvyššie číslo od začiatku vakcinačnej kampane koncom decembra minulého roka. Z uvedeného počtu dostalo druhú dávku viac ako 17-tisíc ľudí.
Tempo sa pritom neustále zrýchľuje. „Domnievam sa, že ak zásobovací cyklus bude pokračovať v normálnom režime, stále máme do plného rozbehnutia sezóny čas dohnať meškanie a dokončiť celú vakcinačnú procedúru. Stihneme tak všetko zariadiť najlepším možným spôsobom, a to vrátane včasného a dobrovoľného očkovania pracovníkov v turistickom sektore,“ pripomína šéfa rezortu Nikolovová.
Práve vakcinácia zamestnancov hotelov a reštaurácií, ktoré sú častým cieľom zahraničných dovolenkárov, má pomôcť docieliť, aby sa turisti nebáli nasmerovať svoje kroky do tejto východobalkánskej krajiny. Bulharský sektor cestovného ruchu už skôr informoval, že viac ako 80-tisíc pracovníkov odvetvia je zatiaľ ochotných dať sa zaočkovať. Ich zoznamy predložili zdravotníckym orgánom, ktoré rozhodujú o ďalšom postupe vakcinácie. Jej miera bude aj naďalej závisieť od rýchlosti dodávok očkovacích látok.

Rezort turizmu už v marci oznámil, že sa spoločne s bulharským ministerstvom zahraničných vecí a so zdravotníckymi orgánmi dohodli na odštartovaní turistickej sezóny od prvého mája. Aby krajina povzbudila príchod dovolenkárov do čiernomorských rezortov, zmiernila od uplynulej soboty podmienky vstupu. „Ten bude povolený turistom, ktorí sa preukážu vakcinačným certifikátom spolu s negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu,“ citoval britský server Daily Mail bulharského ministra zdravotníctva Kostadina Angelova. Alternatívou môže byť potvrdenie, že sa v priebehu posledných šiestich mesiacov vyliečili z nákazy koronavírusom.
Pár dní pred štartom letnej turistickej sezóny sa zároveň začal otvárať zábavný priemysel. Minulý týždeň vo štvrtok zavítali prví návštevníci od skončenia lockdownu do bulharských diskoték, nočných klubov, barov a ďalších podobných podnikov. Hostí môžu prijať do naplnenia 50 percent svojej kapacity.
V polovici apríla sa za rovnakých podmienok opätovne otvorili herne a kasína. Zrušili sa takisto obmedzenia pre rôzne prevádzky v nákupných centrách. A od 12. apríla sa ľudia môžu zúčastňovať na kultúrnych a zábavných podujatiach, navštevovať festivaly, kiná, divadlá, múzeá, galérie alebo knižnice. Podmienkou je maximálne 30-percentné naplnenie kapacity a sociálny odstup prinajmenšom 1,5 metra. Samozrejmosťou je nosenie rúšok v interiéri.

01 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 02 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 03 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 04 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády 05 - Modified: 2024-03-25 13:17:57 - Feat.: - Title: Kandidátka na bulharskú premiérku stiahla kandidatúru, rokovania o vláde zlyhali
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 00:08