Reuters
StoryEditor

Ako sa krajina vrátila do normálu?

19.03.2021, 13:39
Hoci pandémia zasiahla aj čínske hospodárstvo, v porovnaní s inými krajinami z nej vyšlo relatívne dobre.

Napriek šoku z koronakrízy bola Čína v roku 2020 s tempom hospodárskeho vývoja vo výške 2,3 percenta HDP dokonca jedinou hlavnou ekonomikou, ktorá v čase pandémie dosiahla ekonomický rast.

Aj v tejto oblasti zvolila krajina stratégiu, ktorá sa jej neskôr vyplatila. „Minulý rok sme včas rozhodli o pokračovaní prevencie a kontroly nad ochorením COVID-19 súbežne s oživovaním ekonomického a sociálneho rozvoja. Zároveň s reštartom normálnej práce sa v rôznych regiónoch Číny prijali cielené opatrenia založené na lokálnych podmienkach,“ upozorňuje veľvyslanec Sun Lijie.

Cieľom bolo podľa neho zabezpečiť, aby sa každodenný život a pohoda ľudí vrátili do bežných koľají v čo možno najväčšej miere. Zaviedlo sa viacero politík zameraných na oživenie hospodárstva vrátane znižovania podnikateľskej záťaže, podpory zamestnanosti a spotreby, stabilizácie zahraničného obchodu a prichádzajúcich investícií či odstraňovania prekážok v priemyselných a dodávateľských reťazcoch.

Keď sa pandemická situácia stabilizovala, aj vďaka týmto opatreniam sa sektory reštauračných a ubytovacích služieb, maloobchodu, kultúry, kinematografie a cestovania začali postupne zotavovať. Počas sedemdňového sviatku čínskeho Nového roka privítali miestne kiná okolo 160 miliónov divákov. Zaznamenali rekordné maximá s príjmami 7,8 miliardy jüanov, čo je viac ako miliarda eur.

V segmente maloobchodu a stravovania sa kombinovaný predaj v Číne počas takzvaného zlatého týždňa jarného festivalu medziročne zvýšil o 28,7 percenta na 821 miliárd jüanov, teda takmer 106 miliárd eur. A to vrátane online predaja v hodnote 120 miliárd jüanov, čo je v prepočte vyše 15,4 miliardy eur. Odráža to oživenie a vitalitu na čínskom spotrebnom trhu.

Podobne ako inde vo svete, aj v Číne sa medzitým naplno rozbehla očkovacia kampaň. Domáca vakcinačná stratégia je založená na programe pozostávajúcom z troch krokov. Ten prvý sa začal v decembri minulého roku, keď sa spustilo očkovanie ľudí na vysoko rizikových pozíciách, ako je zdravotnícky personál či pracovníci v doprave. Až potom mohli dostať injekcie seniori a ľudia s niektorými chronickými problémami.

No a v poslednej dobe sa už postupne očkujú aj ďalšie skupiny. „Táto stratégia je pripravená a realizovaná na základe výskumu zdravotných rizík a zvyšovania výrobnej kapacity očkovacích látok. Do nedele minulého týždňa podala Čína 64.98 milióna dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19,“ konštatuje veľvyslanec.

Číňania sú podľa neho dobrovoľne a bez akýchkoľvek poplatkov očkovaní po tom, čo ich personál o všetkom informuje. Náklady sú hradené zo štátnych financií a zo zdravotného poistenia.

Ázijská krajina medzitým pracuje na vývoji a produkcii nových vakcín. I preto dokáže domáca výrobná kapacita uspokojiť potrebu v celej Číne. Na verejné použitie tam už boli schválené štyri vakcíny vyvinuté nezávisle od seba. A to vrátane dvoch vakcín od spoločnosti Sinopharm, jednej od firmy Sinovac a jednej vakcíny Ad5-nCoV od spoločnosti CanSino.

Očakáva sa pritom, že produkčná kapacita vakcín Sinopharm dosiahne tri miliardy ročne v roku 2022. Okrem toho je vo fáze klinického testovania 17 projektov v oblasti výskumu a vývoja očkovacích látok.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 01:39