Wikimedia Commons
StoryEditor

Šéf ukrajinskej diplomacie pre HN: Slovensko nám podalo pomocnú ruku v najťažších časoch

16.09.2020, 00:00
Oceňujeme vašu snahu pomôcť nám s kľúčovými reformami, tvrdí pre HN ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Ukrajina je už viac ako šesť rokov v konflikte s proruskými povstalcami na východe krajiny, ako aj v spore s Ruskom o anektovaný polostrov Krym. Ako vám pri riešení týchto a ďalších zahranično-politických problémov môže pomôcť Slovensko?
Slovensko považujeme za veľmi dobrého priateľa, ktorý nám pomáha v úsilí o budovanie euroatlantických vzťahov. Ste členom Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Navyše ste sa stali predsedajúcou krajinou Zvereneckého fondu NATO pre Ukrajinu, ktorý je zameraný na likvidáciu výbušnej munície a boj s improvizovanými zariadeniami, čo je pre nás takisto veľmi dôležité. Takže ak hovoríme o slovensko-ukrajinských vzťahoch, určite im prikladáme veľký význam. Rozhodne som za pokračovanie diskusie o spolupráci so Slovenskom v oboch smeroch – do Európskej únie aj NATO.

Ukrajina v ostatných rokoch prechádza kľúčovými reformami, ktoré jej majú pomôcť priblížiť sa k Západu. Slovensko tento proces absolvovalo už v 90. rokoch minulého storočia. Môžu vám byť v tomto smere užitočné naše skúsenosti?
Určite áno, a Slovensko nám v tomto veľmi vychádza v ústrety. Veľmi oceňujeme váš vklad v snahe pomôcť Ukrajine s reformami. Potrebujeme vaše rady a skúsenosti s transformačným procesom. Nakoniec, ukázala to aj minuloročná návšteva slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá vyjadrila podporu našim proreformným snahám. V Kyjeve diskutovala s naším prezidentom Volodymyrom Zelenským aj s vládnymi predstaviteľmi o množstve dôležitých otázok.

V ktorej konkrétnej oblasti vidíte potenciál na spoluprácu?
Slovensko je naším spoľahlivým partnerom, obzvlášť čo sa týka prepravy plynu. Bola to totiž práve vaša krajina, ktorá nám podala pomocnú ruku. A to najmä v období, ktoré bolo pre nás najťažšie. Podporili ste nás v sporoch s Ruskom, čo nám veľmi pomohlo. Avšak to je len jedna z oblastí spolupráce, o ktorú sa usilujeme.

Aktuálnou otázkou je prevádzka medzinárodného letiska v Užhorode na slovenských hraniciach...
Áno, infraštruktúrne projekty na hraniciach takisto predstavujú veľmi rozsiahlu oblasť vzájomnej spolupráce, z ktorej môžu mimoriadne profitovať obidve krajiny.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 05 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 22:20