Index: 29.95. Jedlo v lacnej reštaurácii: 5.12 eura. Cena pollitrového domáceho čapovaného piva: 1.13 eura. Šálka kapučína: 1.12 eura.flickr.com /Juan Antonio Segal
StoryEditor

V ktorom amfiteátri si vypočujete metalový koncert?

04.10.2021, 13:27
Ešte výraznejší historický nádych než Sofia má 370-tisícový Plovdiv.

Európske hlavné mesto kultúry z roku 2019 je priam popretkávané pamiatkami z čias Trákov, Macedóncov i Rimanov. Až niekedy máte pocit, že sa neprechádzate po pulzujúcom druhom najväčšom bulharskom sídle 21. storočia, ale ste sa strojom času preniesli do minulosti.

Presne takýto pocit nadobudnete, keď sa prejdete po ulici Knjaza Aleksandara I. Batenberga v centre Plovdivu. Práve tadiaľto viedol v dávnych časoch, keď ešte mesto nieslo rímsky názov Trimontium, štadión s kapacitou 30-tisíc divákov postavený v druhom storočí nášho letopočtu. Pri vchode na štadión s malým amfiteátrom je dnes vybudované trojdimenzionálne minikino. V ňom sa dozviete, že za rímskych čias sa na tomto mieste konali veľké hry, v ktorých zápolili dávni atletickí hrdinovia v hode oštepom či diskom, v zápasení alebo v pretekoch konských povozov.

Dnes je z ulice, po ktorých jazdili rímski vozataji, živá pešia zóna s množstvom obchodov, kaviarní, barov, hotelov či reštaurácií. Veľké prekvapenie vás čaká, keď nahliadnete do niektorej z prevádzok, napríklad do predajne siete módnej značky H&M.
Obchod totiž neláka len módychtivých záujemcov. Kým na prízemí či na horných poschodiach si kupujúci vyberajú svoje nové outfity, časť ľudí obdivuje priamo uprostred predajne zvrchu pozostatky hľadiska štadióna nachádzajúce sa v podzemí. Pohyblivými schodmi sa môžete zviezť až k nim, posadiť sa na kamenné stupienky a predstavovať si, že práve pred vašimi očami sa odohráva dramatický súboj bežcov či konských povozov o cenný triumf.

Predavačkám pritom vôbec neprekáža, že si z obchodu neodnesiete žiadny doplnok – na záujem milovníkov histórie sú zvyknuté a samy vás s úsmevom vyzvú, aby ste sa išli pozrieť dole. To isté platí o neďalekom nákupnom centre Excelsior či o ďalších budovách na ulici Knjaza Aleksandara I. Batenberga. Bulhari si skrátka veľmi dobre uvedomujú, že práve historické dedičstvo je súčasťou ich národného kultúrneho bohatstva, ktoré do ich krajiny láka tisícky návštevníkov zo zahraničia a prispieva tak aj k ich výplatám.

Dokonalé skĺbenie minulosti s modernou súčasnosťou sa Plovdivčanom darí aj na iných miestach. Príkladom je rímsky amfiteáter nad starým mestom, ktorý je dodnes hlavným stánkom pri rôznych kultúrnych podujatiach. Významnú úlohu zohral pred vyše dvoma rokmi pri slávnostnom vyhlásení Plovdivu za Európske hlavné mesto kultúry. Konali sa tu divadelné vystúpenia či koncerty všetkých možných hudobných žánrov – od opery cez bulharský a európsky folklór až po tvrdý metal.

Táto tradícia tu pokračuje dodnes. Len pred pár dňami vystúpila v plovdivskom amfiteátri legendárna švédska doommetalová kapela Katatonia, ktorá má za sebou 30-ročnú históriu. A práve Plovdiv si vybrala za miesto svojho prvého koncertu po dvojročnej pauze vynútenej pandémiou koronavírusu. „Publikum nám veľmi chýbalo. Sme radi, že sme mohli vystupovať práve tu – v tomto unikátnom prostredí pred skvelými bulharskými fanúšikmi metalu,“ povedal zakladateľ, spevák a frontman kapely Jonas Renkse.

Mnohí historici si dodnes lámu hlavy nad architektonickými zručnosťami a inými profesijnými schopnosťami dávnych Rimanov. Na vlastné oči či skôr uši sa o nich môžete presvedčiť práve v plovdivskom amfiteátri. Kým v iných mestách na klasických štadiónoch počuť pri metalovom koncerte ohlušujúcu hudbu na kilometre ďaleko, tu ste prvé dunivé tóny bicích a basgitary zachytili až v tesnej blízkosti amfiteátra. Zato priamo v hľadisku bol zvuk dokonalý. Akustiku mali skrátka rímski architekti prepracovanú do najmenších detailov.

01 - Modified: 2024-04-23 13:37:03 - Feat.: - Title: Príď sa pozrieť na najväčší koncert v histórii Slovenska, ešte ti za to aj zaplatíme. Hľadáme brigádnikov na AC/DC 02 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 04:10