V strednej Európe si musíme zvykať aj na čoraz rozsiahlejšie záplavy. Minulý týždeň postihli rakúske Salzbursko.TASR
StoryEditor

Vlny horúčav sa budú predlžovať, varuje klimatológ

24.08.2021, 00:00
Nášmu stredoeurópskemu regiónu hrozí do konca tohto storočia zvýšenie teploty vzduchu až o štyri stupne Celzia, tvrdí pre HN český klimatológ Pavel Zahradníček.

Nedávno ste vyslovili obavy, že ľudstvo čakajú ťažké chvíle, ak nezníži emisie skleníkových plynov. Čo môže hroziť nášmu stredoeurópskemu regiónu?
Najväčším a najviditeľnejším dôsledkom klimatickej zmeny v našich zemepisných šírkach je rast teploty vzduchu, ktorý sa vzápätí prejavuje v rôznych meteorologických extrémoch. Patrí sem napríklad počet horúcich dní a nocí v roku či dĺžka vĺn horúčav. Na území Českej republiky sa za posledných 60 rokov oteplilo priemerne o dva stupne Celzia, v lete a v zime ešte viac. Počet horúcich dní sa zvýšil trojnásobne, horúcich nocí dokonca sedemnásobne. Vlny horúčav sú podstatne dlhšie, než boli predtým. Prirodzene, má to negatívny vplyv na množstvo vecí.

Na ktoré veci to vplýva najviac?
Na zdravotný stav obyvateľstva či na vysychanie krajiny a potom následne napríklad aj na silnejšie búrky. Pretože tá energia sa jednoducho musí z atmosféry vrátiť späť na zem. Takže jednoznačne sa dá konštatovať, že najzásadnejším prejavom klimatickej zmeny v strednej Európe je hlavne zmena teploty vzduchu, prehlbovanie teplotných extrémov, sucho či prívalové zrážky.

O koľko stupňov by sa teplota mohla ešte zvýšiť v budúcnosti?
Pre Českú republiku máme spočítané, že do polovice tohto storočia sa predpokladá zvýšenie priemernej teploty vzduchu o dva stupne Celzia oproti súčasným hodnotám. Do konca storočia by sa potom v závislosti ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 16:27