StoryEditor

Zástupkyňa katalánskej vlády pre HN: Von z okresu sa u nás dá vyjsť len na základe prísnych výnimiek

08.03.2021, 23:00
Ľudia majú obavy, že sa k vakcíne dostanú neskôr, ako by chceli, tvrdí v rozhovore pre HN Krystyna Schreiberová, zástupkyňa katalánskej vlády v strednej Európe.

V akej fáze je momentálne očkovanie v Katalánsku a ktoré vakcíny sa používajú?
K tomuto okamihu sa už oboma dávkami vakcíny podarilo zaočkovať veľkú väčšinu nemocničného personálu, obyvateľov aj pracovníkov domovov sociálnej starostlivosti či ďalších zamestnancov opatrovateľskej a sanitárnej sféry. Uplynulý týždeň sa zároveň začala fáza očkovania ľudí s rôznymi závislosťami a občanov starších ako 80 rokov. Všetky spomínané skupiny sú očkované vakcínami od spoločností Pfizer alebo Moderna. Súbežne s tým dostávajú členovia profesijných skupín, ako sú učitelia, policajti či zamestnanci lekární mladší než 56 rokov, vakcíny AstraZeneca.


Debatuje sa aj o nákupe Sputnika V, prípadne čínskych vakcín?
Katalánska vláda používa výlučne vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou.


Objavujú sa na sociálnych sieťach v Katalánsku konšpiračné teórie o vakcínach? Chcú byť ľudia očkovaní alebo sa obávajú vedľajších účinkov?
Všade sa nájdu skeptici, v tomto smere sa však neobjavilo nič, čo by znamenalo hrozbu pre katalánsku vládu a jej vakcinačnú kampaň. Povedala by som, že to je práve naopak. Ľudia majú obavy z toho, že sa k vakcíne dostanú neskôr, ako by chceli.


Vy osobne sa necháte zaočkovať?
Som presvedčená, že pandémiu, ktorá má veľmi ťažké následky pre našu spoločnosť, dokážeme zvládnuť len pomocou vakcinácie obyvateľov. Práve tým môžeme podporiť nasledujúce generácie. Preto považujem za súčasť svojej osobnej občianskej spoluzodpovednosti, aby som sa nechala zaočkovať.


Existuje teraz v Katalánsku nejaká forma ekonomického lockdownu?
Lockdown u nás platí na regionálnej úrovni. Katalánsko je rozdelené na 42 okresov, takzvaných komarkov. Ľudia môžu vychádzať von zo svojho okresu len na základe prísnych výnimiek, ako napríklad pri ceste za prácou. Úrady občanov požiadali, aby si prostredníctvom špeciálnej softvérovej aplikácie stiahli dokument o svojej vlastnej zodpovednosti a vyznačili v ňom dôvod svojej cesty. Preukážu sa ním v prípade, že ich zastaví polícia. Zákaz vychádzania platí po desiatej hodine večer až do rána.


Ktoré obchody či podniky môžu byť v prevádzke?
Povolenie na to, aby mohli otvoriť od pondelka do piatka, majú len kamenné obchody s plochou menšou ako 400 štvorcových metrov. Neustále pritom musia kontrolovať, či sa vnútri nachádza maximálne 30 percent celkovej kapacity zákazníkov. Tento istý limit je zavedený aj pre reštaurácie.


Aké ďalšie pravidlá musia dodržiavať gastronomické zariadenia?
Stoly vo vonkajších priestoroch, napríklad na terasách, nesmú byť od seba vzdialené menej než dva metre a pri každom môžu sedieť maximálne štyria ľudia. Otváracie hodiny sú od pol ôsmej do pol jedenástej dopoludnia a od jednej do pol piatej popoludní. Služby take away môžu fungovať od šiestej ráno do desiatej večer. Rovnako prísne obmedzenia platia aj pre bary.


Rešpektujú ľudia pravidlá alebo sa zúčastňujú na nelegálnych večierkoch, zhromaždeniach či fiestach?
Katalánske policajné zložky, takzvané Mossos d’Esquadra, zaznamenali predovšetkým cez víkendy nelegálne zhromaždenia najmä medzi mladými ľuďmi. K takýmto priestupkom dochádzalo aj počas vianočných sviatkov či novoročných osláv. Katalánci však poznajú nastavené pravidlá a vo všeobecnosti sa dá povedať, že ich aj dodržiavajú.


V sobotu pokračovali v Barcelone demonštrácie na podporu odsúdeného rapera Pabla Haséla. Hrozí účastníkom týchto protestov trest?
Katalánska vláda neupiera ľuďom právo na protesty, majú ho aj v čase pandémie. Vydala však odporúčania, aby zároveň s ním zabezpečila všetkým občanom právo na zdravie. Ak sa teda organizuje protest, je potrebné v prvom rade dodržiavať 1,5-metrovú vzdialenosť medzi jednotlivými účastníkmi, musí sa demonštrovať na voľnom priestranstve a pre každého sú povinné rúška. Ak ľudia dodržia tieto opatrenia, nik ich nepotrestá.


Pandémia zasiahla svet v čase, keď sa Katalánsko či Škótsko vracajú k snahám o nezávislosť. Oba vaše národy tvrdia, že centrálne vlády vám príliš nepomáhajú so zvládaním krízy. Škóti už avizujú nové referendum o odtrhnutí od Británie. Mohol by byť ich úspech inšpiráciou aj pre vás?
Toto je dobrá otázka. Určite bude veľmi zaujímavé sledovať, čo sa teraz stane s národmi, ktoré nemajú vlastný štát, ako je práve Škótsko alebo Katalánsko. My aj oni sme totiž skutočne veľmi proeurópski. Jednoznačne môžeme povedať, že hoci sú tieto typy hnutí oficiálne považované za separatistické, v skutočnosti majú veľmi silné odhodlanie byť v Európskej únii. Samozrejme, ak sa Škótsko stane nezávislým a EÚ ho bude akceptovať ako nový štát, tak by to bol rozhodne pozitívny precedens taktiež pre Katalánsko.


Veríte, že Katalánsko má šancu dosiahnuť nezávislosť?
Môj osobný názor je, že áno. Katalánsko považuje nezávislosť za nástroj na dosiahnutie lepšieho života v lepšom a spravodlivejšom štáte. A ako nezávislí chceme byť súčasťou Európy. Žiaľ, členovia a prívrženci tohto hnutia dnes naozaj nevidia možnosť, že by sa to dalo dosiahnuť pri súčasnej politike španielskej vlády. Občania sú presvedčení, že je ťažké žiť v štáte, ktorý inštitucionálne potláča ľudské práva.


Ako by sa to dalo zmeniť?
Stále je tu šanca na dialóg a na to, že Španielsko možno predloží federálny návrh a zmení ústavu. Práve o to sa v skutočnosti Katalánci pokúsili pred pár rokmi. Ľudia však vidia, že doteraz sa nič nezmenilo. Myslia si, že v súčasnej situácii nie je žiadna zmena možná. Takže teraz je rad na španielskej vláde, aby urobila krok voči Katalánsku a umožnila vznik riešenia prostredníctvom dialógu. Katalánci by o tom mali hlasovať. Potom uvidíme, aký bude výsledok. My ho budeme akceptovať, nech už odhlasujú čokoľvek. Potrebujeme však demokratické riešenia, a nie politických väzňov.


01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:24