StoryEditor

Virológ pomenoval najsilnejšiu zbraň koronavírusu. Dokonale ju využíva, tvrdí

21.01.2021, 23:00
Skríning v oblastiach, kde je nízka premorenosť, zmysel nedáva, tvrdí pre HN Juraj Kopáček, vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV v Bratislave.

Čím vás najviac prekvapil nový koronavírus v porovnaní s jeho predchodcami?
Najviac ma prekvapil spôsobom, akým sa tak účinne šíri. Poukazujem najmä na rozdiely oproti vírusu SARS-CoV-1, ktorý tu bol v rokoch 2002 a 2003. Podarilo sa ho utlmiť, takže sa nerozšíril po celom svete tak, ako sme toho svedkami dnes. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že SARS-CoV-2 roznášajú asymptomatickí ľudia. Teda tí, u ktorých sa príznaky ochorenia ešte neprejavili. Fakt, že nakazení ľudia nie sú identifikovaní ani izolovaní, je jeho najsilnejšou zbraňou, ktorú dokonale využíva.


Platí to aj v súčasnosti, teda rok po vypuknutí pandémie?
Platí to hlavne v dnešných dňoch, keď sa objavil nový britský variant B 1.1.7, ktorý bude spôsobovať a už aj spôsobuje vážne problémy. Výnimočné je to, akým spôsobom dokáže koronavírus nájsť naozaj tých najcitlivejších a najzraniteľnejších a spôsobovať im ťažké zdravotné komplikácie. Práve pre túto jeho schopnosť sa nám plnia nemocnice pacientmi s ochorením COVID-19.


Situácia sa momentálne ešte zhoršuje. Kde sa stala hlavná chyba, pre ktorú práve v januári rastú počty nakazených aj obetí?
Musíme mať na pamäti, že stále máme pandémiu. Ďalej je táto situácia sčasti daná aj tým, aké je teraz ročné obdobie. Koronavírusy môžeme podobne ako chrípku zaradiť do skupiny takzvaných sezónnych vírusov. To znamená, že majú obdobia, keď sa nimi spôsobené infekcie prejavujú najviac. V prípade súčasného koronavírusu je to práve zimné obdobie, typické aktuálnym počasím podobne ako pri chrípke. Negatívne do súčasnej situácie zasiahli i vianočné sviatky a Silvester, keď sa mnohé rodiny navštevovali. Druhá vec je to, že v lete sme podcenili opatrenia. Na jeseň či zimu sme tak neboli dostatočne pripravení. Niektoré veci sa možno až príliš uvoľnili. Tým sme vírusu nechali priestor, aby sa šíril prakticky nekontrolovateľne.


Spomínali ste šírenie britského variantu. Môžete o jeho hrozbe povedať niečo viac?
Spája sa s ním ďalší rizikový faktor v rýchlosti šírenia vírusu v populácii. Zdá sa, že sa rozširuje naozaj oveľa rýchlejšie v dôsledku účinnejšej väzby na bunkový receptor. Vidíme to už v niektorých oblastiach Slovenska, napríklad v Nitre a okolí, kde bol variant B 1.1.7 identifikovaný. Práve v tomto období bude spôsobovať nárast počtu prípadov infekcie.


Niektorí predstavitelia vlády namiesto spolupráce na vedcov útočia. Spor sa vedie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:24