Beata Javorciková je hlavnou ekonómkou Európskej banky pre obnovu a rozvoj už takmer tri roky.EBOR
StoryEditor

Kľúčom k úspešnej tranzícii je ochrana zamestnancov, a nie pracovných miest

25.11.2021, 23:00
Hlavná ekonómka Európskej banky pre obnovu a rozvoj v rozhovore pre HN opísala, ako najlepšie zmierniť dosahy zmien, ktorými prechádza v súčasnosti celá ekonomika vzhľadom na klimatickú krízu.

Ja sama pochádzam z baníckeho regiónu a prednedávnom bolo oznámené, že zatvárajú ďalšiu baňu.

To je veľmi náročné.

Bolo to síce očakávané, keďže existujú plány na transformáciu regiónu. Napriek tomu sa ľudia cítia smutní a viac ako dvesto ľudí príde o prácu a ďalší budú zrejme nasledovať. Aj keď sa o zatváraní dlhodobo hovorilo, v momente, ako prišlo definitívne oznámenie, že sa bane zatvárajú, ľudia nemajú čo robiť a nemajú kam ísť.

Závislosť od uhlia je jedným z dôvodov, prečo je zelená tranzícia v mnohých regiónoch veľmi náročná. Na uhlie a najmä jeho ťažbu je naviazaných veľa priamych aj nepriamych pracovných miest. Napríklad v Kazachtane sú to dve percentá celkovej zamestnanosti a v Bosne a Hercegovine je to 2,5 percenta. Samozrejme, aj vo vašom regióne je to rovnako veľmi dôležitý faktor. V krajinách ako Mongolsko tvorí uhlie viac ako tretinu celkového exportu.

V čom je teda problém pri transformácií týchto regiónov?

Často si myslíme, že pracovné miesta naviazané na baníctvo sa dajú ľahko identifikovať, keďže je tu jasne definovaná skupina baníkov. Očakávania sú teda také, že keď sa zatvoria bane, bude jednoduché im pomôcť. Problémom však je, že v takýchto regiónoch je na bane a baníctvo naviazaný celý ekosystém a dosahy zatvorenia baní tak idú oveľa ďalej.

Nedávno som napríklad hovorila s primátorkou mesta Zabrze v Poľsku, kde v minulosti zatvorili desať baní, čo, samozrejme, spôsobilo vysokú nezamestnanosť. Celú túto fázu síce majú oni sami za sebou, pripravujú sa však na to, že okolité regióny budú zatvárať bane. Pretože aj to na nich bude mať vplyv.

Ako sa teda dá pomôcť baníkom, ktorí prichádzajú o pracovné miesta?

Treba povedať, že v posledných dvoch dekádach sme videli veľké šoky – globalizáciu a technologický vývoj. Viedlo to k veľkým nárastom v nerovnosti. Jasne to vidieť v Spojených štátoch alebo napríklad v Británii. Predpoklad vždy bol, že keď príde šok a ľudia prídu o prácu, tak si nájdu prácu inde.

Problém však nastáva, že keď veľa ľudí príde o prácu v jednom regióne, tak okolo nič nenájdu. V prípade baníkov je to ešte náročnejšie, lebo množstvo z nich túto prácu zrejme robilo veľmi dlho. Ich rekvalifikácia je o to náročnejšia...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 08:42