Bývalého ministra financií navrhol Vladimír Mečiar. Michal Kováč sa vo funkcii prezidenta správal nezávisle a prispel k pádu Mečiarovej vlády v roku 1994. Únos jeho syna je považovaný za pomstu za toto správanie.archív HN
StoryEditor

Prvý je vždy prvý

14.03.2019, 23:00
Michalovi Kováčovi nikto nevezme titul prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky.

V úrade: 2. marec 1993 – 2. marec 1998
Premiéri: V. Mečiar, J. Moravčík, V. Mečiar

Do úradu nastupoval v roku 1993 ako vyštudovaný ekonóm a bankár, ktorý bol zvolený ešte trojpätinovou väčšinou v parlamente. Aj keď na takýto „úspech“ bola potrebná podpora jeho materskej strany HZDS, Kováč sa neskôr stal stelesnením odporu proti vláde. A tiež krízy, keď premiér a prezident republiky nejdú ruka v ruke, ale skôr päsťou proti pästi.

Jeho spor s vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom aj prekročil hranice Slovenska, keď sa nám „vďaka nemu“ odďaľoval vstup do Európskej únie či aj NATO. Únia najprv demaršom reagovala na povolebný vývin na Slovensku a neskôr aj prostredníctvom neho vyjadrila znepokojenie nad prebiehajúcimi politickými spormi. Naše brány k integrácii otvorili až voľby v 1998. Ale to je už iný príbeh.

Spor Kováča s Mečiarom sa ťahal prakticky od začiatku ich vzťahu prezident – premiér. Najprv nechcel z postu vtedajšieho ministra zahraničných vecí odvolať Milana Kňažka, čomu však nakoniec po naliehaní premiéra vyhovel. Iné to však bolo v prípade Ivana Lexu. Kováč ho odmietal vymenovať za ministra privatizácie, týmto krokom chcel Mečiar zabezpečiť chýbajúce peniaze pre stranu.

„Pán Lexa nespĺňa predpoklady na vykonávanie tejto funkcie a nemá ani moju osobnú dôveru,“ argumentoval. Lexa sa nakoniec vďaka odobreniu vlády stal štátnym tajomníkom, a keďže minister absentoval, rezort mu patril aj pod inou funkciou. Podobne to bolo aj s Lexovým vymenovaním za šéfa Slovenskej informačnej služby. Tým sa však neskôr stal, keď vláda v roku 1995 zmenila zákon, ktorý určuje voľbu šéfa tejto inštitúcie, a preniesla ju, neprekvapivo, na seba.​

Kováč však v svojej rezistencii nezostával ticho a svoj negatívny postoj k Mečiarovi vyjadril aj v roku 1994 v správe o stave republiky. Vtedajšieho premiéra v nej obvinil z neschopnosti partnersky komunikovať a viesť dialóg, keď nepracuje s inými „než jemu zaviazanými ľuďmi“. A nezostala bez turbulentnej dohry. Parlament vyslovil Mečiarovi nedôveru, no po predčasných voľbách opäť zostavoval vládu.

Kampaň proti prezidentovi a neschopnosti ho odvolať vyústila až do únosu jeho syna Michala Kováča mladšieho do Rakúska, mal byť údajne zapletený do finančného podvodu. Za jeho únosom mala stáť práve slovenská tajná služba. A situácia medzi štátnikmi sa vyostrovala naďalej, v rámci ktorej prezident odporoval aj viacerým predkladaným zákonom.

Prvý prezident vo funkcii skončil v roku 1998, zomrel v roku 2016 vo veku 86 rokov. Mečiar na jeho pohreb pozvaný nebol. Okrem symbolu odhodlania ísť proti HZDS-áckemu prúdu sa spája hlavne s neistým obdobím, ktoré začiatky našej samostatnosti priniesli. Okrem Mečiara totiž náš štát ohrozovali aj rôzne kriminálne živly a ich prepojenie s politikmi či políciou.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 03:17