Peter Mayer
StoryEditor

Rozhovor: Spolu aj progresívci sa k voličom podľa politológa ešte viac priblížia

20.11.2018, 23:00
Politológ Tomáš Koziak si myslí, že ak sa dokážu strany postupne dostať na hranicu zvoliteľnosti, je to dôkaz, že stoja na dobrých základoch.

Pri voličoch často rozhoduje líder strany. Myslíte si, že sú Beblavý a Štefunko dosť silné osobnosti?

Strana potrebuje mať významné osobnosti, pretože voliči si ju vyberajú aj podľa nich. Taká osoba dokáže na seba naviazať pozornosť verejnej mienky. Ľudia radi vidia lídra a strana zas potrebuje ukázať, že toto je osobnosť, s ktorou počítame na výkonné funkcie v štáte. Pri strane Spolu tie osobnosti profilujú Beblavý s Mihálom. Čo sa týka Progresívneho Slovenska, tých osobností tam nie je veľmi vidieť a výrazná zatiaľ chýba.

Môže im to uškodiť?

Treba na druhej strane povedať, že hlavne progresívci dokážu na seba naviazať viacerých ľudí bez toho, aby sa na nejakú významnú osobnosť pútala pozornosť. Ak strana dokáže bez významných osobností postupne zvyšovať svoju popularitu a dostať sa na hranicu zvoliteľnosti, je to do budúcna dôkaz, že stojí na dobrých základoch.

Pomohli spopularizovaniu Beblavého či Štefunka komunálne voľby a podpora Valla?

V Bratislave nepochybne áno, dosah však napríklad na východnom Slovensku nebol až taký veľký. Slovensko nekončí iba Bratislavou. Progresívnemu Slovensku pomáha pri kampani práve účasť volebne nominovaného človeka. To môže do istej miery tej popularite pomôcť.

Zmenili strany od svojho vzniku svoju rétoriku?

Nie, aj jedna aj druhá politická strana postupuje konzistentne. Presadzovanie odbornosti, presadzovanie výkonu činnosti, to sú ich základné témy, aj slušné správanie štátu. Dokážu aj nielen veľmi výrazným programom rásť vysoko, ako ukazujú prieskumy. Vyzerá, že je dopyt práve po takomto type politických strán.

Viacerým občanom sa ich programy pomerne zlievajú. Čo je najväčší rozdiel?

Za Mihálom aj Beblavým je osobná história a je známe, ktorým záležitostiam sa venujú, ako sociálne záležitosti a školstvo. V prípade ľudí, ktorí sú v Progresívnom Slovensku ako Štefunko či Truban, tak ich dokážeme registrovať zo sociálnych sietí. Keď sa na to pozriem z pohľadu voliča, tak progresívcov viem identifikovať podľa osobností, či už spomenutých mien alebo kampane Valla, či tej prezidentskej (pozn. redakcie, v podobe Z. Čaputovej), ktoré aj bežný volič dokáže registrovať.

Takže majú istý volebný potenciál?

Ak dokážu v tejto fáze naviazať toľko voličov, tak treba s nimi počítať. Aj napriek tomu, že na východe o nich veľmi nepočuť. Dá sa očakávať, že pôjdu bližšie k voličom. Sú na dobrej ceste.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 16:19