Vláda spolkového kancelára Olafa Scholza sa snaží pomôcť reštartovať segment stavebníctva miliardovými injekciami. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pacient Európy? Nemecká ekonomika mieri do technickej recesie, nadol ju sťahujú reality a stavebníctvo

25.11.2023, 00:00
  • Séria kríz ukončila realitný boom  v najväčšej európskej ekonomike.
  • Developeri sú nútení prepúšťať, mnohí musia hľadať ochranu pred veriteľmi na súdoch.
  • Vláda kancelára Olafa Scholza sa snaží zachrániť segment masívnymi investíciami. 

Stavebný segment v Nemecku sa prepadá. Dôvodom sú rastúce ceny materiálov i energií v uplynulom období, zvyšujúce sa úroky na hypotékach aj podnikateľských úveroch či neistota a obavy z budúceho vývoja ekonomiky.

To všetko má za následok oneskorenie projektov alebo dokonca ich zmrazenie.

Vláda vedená sociálnodemokratickým kancelárom Olafom Scholzom sa snaží rozhýbať trh rôznymi spôsobmi – miliardami eur na výstavbu nájomných bytov, rozličnými dotáciami aj odložením plánov na zavedenie prísnejších ekologických noriem.

Zatiaľ jej to však príliš nepomáha – čoraz viac stavebných firiem končí v insolvencii, termíny projektov sa posúvajú a niektorým hrozí úplné škrtnutie. „V roku 2021 sme mali záujemcov o viac než polovicu jednotiek v projekte ešte pred tým, než sme vôbec naliali do základov prvý kubický meter betónu. O dva roky neskôr stojíme pred úplným kolapsom segmentu,“ cituje denník Financial Times Wolfganga Schuberta-Raaba, výkonného riaditeľa stavebnej spoločnosti Raab.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, v akých problémoch sa ocitli nemeckí stavbári, ktoré segmenty stavebníctva trpia najviac, čo robí vláda Olafa Scholza pre oživenie odvetvia aj aké dôsledky môže mať tento vývoj pre najväčšiu ekonomiku Európy.

1. V akých problémoch sa ocitli nemeckí stavbári?

Sektorové čísla, ktoré prichádzajú z Nemecka, hovoria za všetko – za prvých osem mesiacov tohto roka klesol počet vydaných stavených povolení v porovnaní s vlaňajškom o 28 percent. Dokonca sa zdá, že s pribúdajúcimi mesiacmi sa situácia čoraz viac zhoršuje. Ak sa totiž do úvahy vezmú čísla len za august, tak prepad oproti rovnakému mesiacu minulého roka dosiahol takmer 32 percent.

Spolkový štatistický úrad to pripisuje práve stúpajúcim nákladom na stavbu i zhoršujúcim sa podmienkam financovania nových projektov. „Dáta ukazujú, že rezidenčnému stavebníctvu hrozí pád z útesu. Politici musia začať konať. Hneď teraz,“ cituje portál Realty.com spadajúci pod medzinárodné mediálne impérium The Economic Times Andreasa Mattnera, prezidenta Nemeckej realitnej federácie.

Práve reality a stavebníctvo boli dlhé roky základným pilierom nemeckej ekonomiky. Sektor tvoril jednu pätinu celkového hospodárskeho výkonu krajiny, pričom na počte pracovných miest sa podieľal rovnou desatinou. Vďaka nízkym úrokovým sadzbám nalievali Nemci do nových projektov miliardy eur. Takéto investície boli vo všeobecnosti považované za stabilné, bezpečné a výnosné.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 64% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-23 07:07:03 - Feat.: 0 - Title: Šéf spoločnosti Miele pre HN: Umelá inteligencia vám dnes pomôže už aj s prípravou obľúbeného jedla 02 - Modified: 2023-11-23 07:04:00 - Feat.: 0 - Title: Obnova Ukrajiny? Chceme hľadať možnosti najmä v prihraničných regiónoch, tvrdí pre HN vicepremiér Peter Kmec 03 - Modified: 2023-11-13 13:05:00 - Feat.: 0 - Title: Podpredseda europarlamentu Hojsík pre HN: Európa má obavy, kadiaľ sa Slovensko vyberie. Pridáme sa k Maďarsku?
01 - Modified: 2024-04-16 11:16:01 - Feat.: - Title: Najdrahšie obedy majú v Trnavskom a najlacnejšie v Trenčianskom kraji 02 - Modified: 2024-04-16 09:56:42 - Feat.: - Title: Obchodný prebytok eurozóny aj EÚ vo februári vzrástol 03 - Modified: 2024-04-16 09:47:06 - Feat.: - Title: Čína a Nemecko majú potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu, myslí si Si Ťin-pching 04 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 05 - Modified: 2024-04-16 07:36:58 - Feat.: - Title: V popradskej nemocnici začali s rekonštrukciou geriatrického pavilónu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 13:53