Podávaním husacieho mäsa sa preslávila najmä obec Slovenský Grob.SNÍMKA: TASR/Michal Svítok
StoryEditorZa vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma
Hospodárska kríza začiatkom 20. storočia, „pritlačila“ aj miestnych. Nechovali husi už len pre seba, ale predávali ich na trhoch v Pezinku. Neskôr ich podávali už u seba doma.
K jesennému obdobiu u nás tradične patrí nielen vinobranie, ale aj jedenie husacieho mäsa. Pečená hus, husacia pečienka a k tomu domáce lokše, to je sortiment, ktorý ponúkajú rodinné pohostinstvá prakticky po celom Slovensku. Najväčšiu slávu si však získala obec Slovenský Grob. Hoci toto je spolu so Svätým Jurom a Limbachom asi najznámejšie miesto, čo sa týka husacích hodov, na hus sa dá zájsť napríklad aj na severe Slovenska, hoci je to menej typické miesto.
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 93% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-11-24 10:55:58 - Feat.: - Title: Tajný život stromov. Čo sa deje práve teraz a čo ich čaká v zime?
02 - Modified: 2025-11-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Kvíz o jeseni. Čo všetko (ne)viete o tomto ročnom období?
03 - Modified: 2025-11-07 18:00:00 - Feat.: - Title: Jeseň plná štýlu a elegancie: Skúste kombinácie, ktoré zaručene fungujú
04 - Modified: 2025-11-05 11:32:00 - Feat.: - Title: Martin na bielom koni? Slovensko si užíva nezvyčajne teplý november, meteorológovia prezradili, či sa dočkáme snehu
05 - Modified: 2025-10-30 12:00:00 - Feat.: - Title: Prinesie november mráz alebo slnečné teplé dni? Meteorológovia sa podelili s predpoveďou na nadchádzajúci mesiac