StoryEditor

Prečo padli americké banky a ako sa to týka Európy? Odpovedajú analytici

17.03.2023, 17:40
  • Americký bankový sektor hlási ťažkosti, ktoré v posledných týždňoch viedli k zatváraniu viacerých bánk.
  • Problém mala aj švajčiarska banka Credit Suisse.
  • Ako situáciu za morom vidia odborníci a nakoľko sa tamojšie problémy bánk týkajú aj európskeho bankového systému?

Americký bankový sektor hlási ťažkosti, ktoré v posledných týždňoch viedli k zatváraniu viacerých bánk. Problém mala aj švajčiarska banka Credit Suisse. Ako situáciu za morom vidia odborníci a nakoľko sa tamojšie problémy bánk týkajú aj európskeho bankového systému?

Štátne dlhopisy

Americký bankový sektor hlási ťažkosti, ktoré v posledných týždňoch viedli k zatváraniu viacerých bánk. Prvou bola banka Silvergate, ktorá poskytovala služby kryptomenovým firmám. Druhá banka, ktorá sa ocitla v ťažkostiach, bola Silicon Valley Bank. Jej pád je pre ekonomiku USA významnejší, keďže ide o najväčší krach banky od finančnej krízy v roku 2008. Tretiu banku, Signature Bank s vkladmi za viac ako 88 miliárd dolárov, zatvorili americké úrady v pondelok.

K situácii sa vyjadril aj prezident USA Joe Biden, ktorý ľudí ubezpečil o spoľahlivosti bankového systému. No investori sa obávajú dominového efektu a pádu ďalších firiem. A to nielen v USA.

„V posledných rokoch sa ľudia, firmy, banky a kryptopriemysel topili v lacných peniazoch. Situácia sa otočila a vysoká inflácia tlačí centrálne banky do uťahovania menovej politiky,“ vraví investičný analytik spoločnosti FinGO.sk František Burda.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 01:33