t-online.de
StoryEditor

Rusi čelia veľkému odlevu vkladov

15.03.2022, 12:30
Vojnový konflikt môže mať dosah aj na slovenských klientov. Problém môžu mať spoločnosti obchodujúce s Ruskom či Ukrajinou.

Situácia na Ukrajine a vojnový konflikt, ktorý tam stále prebieha, vyvolal vlnu reakcií. Sankcie zasiahli ruský bankový sektor, menu aj ruské bankové inštitúcie.

Európa reagovala na ruskú agresiu a odpojila banky od medzinárodného platobného systému. Reagovali aj ľudia, v Rusku stoja dlhé rady na výber svojich peňazí z bánk. Aj v Česku začali ľudia vo veľkom vyberať svoje vklady z banky Sberbank CZ.

Podľa Národnej banky Slovenska nie je v slovenskom bankovom sektore žiadny ruský kapitál.

Jediná takáto banka bola Sberbank, ktorá z nášho trhu odišla ešte v roku 2017, keď ju kúpila Prima banka.

„Bankové skupiny sú však akciové spoločnosti, ktoré sú obchodované na burze. Nedá sa preto vylúčiť, že v niektorých môžu mať podiely aj ruskí občania,“ hovorí generálny riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik.

Dodáva však, že ak aj takéto podiely v bankách sú, tak pravdepodobne len vo veľmi malom množstve.

Vojnový konflikt môže mať dosah aj na slovenské banky a slovenských klientov. Geopolitická situácia, obmedzenia a sankcie môžu spôsobiť problémy spoločnostiam, ktoré s Ruskom, prípadne s Ukrajinou obchodujú.

Môže sa zastaviť obchodovanie, platobný styk s týmito spoločnosťami a môžu sa dostať do platobnej neschopnosti.

„Ak takéto spoločnosti splácajú v slovenských bankách úvery, môžu zvýšiť mieru nesplácaných úverov a zhoršiť tak hospodárenie aj slovenských bánk,“ hovorí Maroš Ovčarik.

Banky by na to museli reagovať, šetriť náklady či znížiť investície.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 01:54