Flickr
StoryEditor

Kazachovia lákajú investorov. Politické i ekonomické reformy majú zrýchliť rast ich HDP

28.02.2022, 23:00
Najväčšia stredoázijská republika zažila boom najmä vďaka rope. Teraz investuje do rozvoja technológií.

Keď si Američania v roku 2016 zvolili Donalda Trumpa za svojho nového prezidenta, telefonicky mu blahoželalo niekoľko svetových politikov. Medzi nimi aj vtedajší dlhoročný kazašský líder Nursultán Nazarbajev. Práve v rozhovore s ním označil Trump hospodársky vývoj v najväčšej stredoázijskej republike za ekonomický zázrak.

Mediálny a realitný magnát, ktorý štyri roky šéfoval Bielemu domu, dobre vedel, čo hovorí. Kazachstan sa pod pevným vedením autoritárskeho prezidenta Nazarbajeva stal ekonomickým lídrom celého regiónu. Hoci v prvých rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu sa kazašská ekonomika svrkla o 30 percent, v nasledujúcom období si to plne vynahradila. V prvom desaťročí nového tisícročia rástla v priemere o osem percent hrubého domáceho produktu ročne.

Dnes vládne krajine nový líder - Kasym Žomart Tokajev. Po násilných protestoch z januára tohto roka, z eskalácie ktorých vláda v Nursultáne obviňuje teroristické elementy, avizoval celý balík ekonomických i politických reforiem. Tie majú prilákať nových zahraničných investorov a dať tak nový impulz pre hospodársky rast tejto takmer 19-miliónovej krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 04:22