Uber Eats vznikol v roku 2014 a predstavuje až 30 percent všetkých príjmov spoločnosti Uber.Reuters
StoryEditor

Cyklokuriéri sa vzbúrili. Chcú poznať sprepitné a využívať toaletu v reštaurácii

21.02.2022, 11:00
Zdieľanie áut bolo zasiahnuté pandémiou, ale zostáva multimiliardovým odvetvím. Kuriéri v New Yorku chcú zasa lepšie podmienky pre svoju prácu a odbory.

Pracovníci rozvozu jedla v New Yorku získali právo vedieť o výške prepitného a používať toalety v reštauráciách, kde pracujú. V boji za lepšie pracovné podmienky sa spojili s vodičmi zdieľaných áut. Presadzujú väčšiu ochranu vrátane lepších miezd, zdravotnej starostlivosti a práva na odbory.

Skupiny zastupujúce približne 100-tisíc takýchto zamestnancov rôznych aplikácií oznámili vytvorenie novej koalície, Justice for App Workers, ktorá by presadila nové opatrenia, ktoré by podľa nich „dosiahli dôstojnosť“ pre vodičov a mestskú flotilu doručovateľov. Drvivá väčšina pracovníkov aplikácií v New Yorku sú prisťahovalci.

Spoľahlivé štatistiky o počte pracovníkov s aplikáciami nie sú k dispozícii, ale odhady hovoria o desiatkach tisíc. Mnohých z nich prilákala do tohto odvetvia flexibilita plánovania, potreba doplniť príjem alebo nedostatok iných možností.

Podľa minuloročného prieskumu Školy priemyselných a pracovných vzťahov na Cornellovej univerzite a advokátskej skupiny Los Deliveristas Unidos je však pre väčšinu doručovanie prácou na plný úväzok. Správa zistila, že dve tretiny vodičov dodávok pracujú aspoň šesť dní v týždni a priemerne zarobia o niečo viac ako 12 dolárov za hodinu vrátane prepitného, čo je výrazne pod minimálnou mzdou v New Yorku.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 15:50