TASR/Kin Cheung
StoryEditor

Bitcoin na dôchodok? Pre koho áno a pre koho radšej nie

10.12.2021, 12:00
Investícia pre nikoho aj pre každého. Konzervatívne penzijné fondy objavili kryptoaktíva, ešte stále vnímané ako určité riziko.

IT nadšenci, nerdi či hackeri. Ešte donedávna to bola jediná skupina, v ktorej sa hovorilo o kryptomenách. Dnes však už neprekvapí, keď o bitcoine začne rozprávať taxikár či mamička na detskom ihrisku. Kryptomeny prenikli do mainstreamu a stávajú sa čoraz viac bežným aktívom jednotlivcov či rodín. Teraz sa o ne začínajú zaujímať aj väčší investori, hoci doteraz boli vnímané ako rizikové a s nestabilnou cenou.

Magazín Finmag píše, že experti tento záujem spolu s otvorením prvého ETF fondu v USA hodnotia ako zmenu na trhu a vidia za tým väčšiu dôveru vkladanú do kryptoaktív. Napríklad Matthew Dibb zo spoločnosti Stack Funds poukázal na zvýšený dopyt po kryptoaktívach dokonca aj od penzijných fondov.

Ak chce niekto investovať kvôli zabezpečeniu na starobu, ale príliš neriskovať, práve penzijné fondy bývajú častá voľba konzervatívneho investora. Výmenou za dlhodobé zhodnocovanie a nie úplne najväčší zisk je menšie riziko straty. Preto je informácia, že takéto fondy pozerajú po kryptomenách, prekvapivá.

Investovanie do technológie

Je však takáto stratégia pre správu budúcich penzií vhodná?

„Nielenže je vhodná, ale myslím si, že je nevyhnutná,“ hovorí David Stancel zo spoločnosti Fumbi. Staršie, overené kryptoaktíva sú podľa neho nevyhnutnou súčasťou portfólia, ktoré má za cieľ chrániť voči inflácii. Zatiaľ čo tie rizikovejšie kryptoaktíva, ktoré sú v začiatkoch, predstavujú určite vyššie riziko, ale zároveň majú vysoký rastový potenciál.

Ján Šebo, výskumný pracovník Univerzity Mateja Bela a spoluzakladateľ portálu Oranžová obálka, je pri kryptomenách skôr opatrný.

„Je to najmä z dôvodu vysokého počtu nových kryptomien, kde si ich tvorcovia snažia zabezpečiť, aby sa transakcie s reálnymi produktmi realizovali cez ich virtuálnu menu. Kryptomeny preto neposudzujem z hľadiska ich vnútornej hodnoty, ale z hľadiska technológie, ktorá je vytvorená na zvýšenie bezpečnosti a uchovávania záznamov,“ vysvetľuje Šebo.

Preto keď hovoríme o investovaní do kryptomeny, snaží sa upozorniť na to, aby sme hovorili skôr o investovaní do technológie, ktorá stojí za konkrétnou kryptomenou.

„Toto je podľa mňa oblasť, kde by investori mohli nájsť vhodné príležitosti na výnos. Preto skôr hovorím 'nie' kryptomenám v dlhodobých portfóliách a skôr hovorím 'áno' technológiám, ktoré za nimi stoja. Tieto majú využitie v reálnej ekonomike,“ uzatvára Šebo. Bitcoin ako nová technológia by sa takýmto spôsobom mohol ešte viac priblížiť širšej verejnosti. Treba však dávať pozor.

Na názor sme sa opýtali aj Národnej banky Slovenska. Jej hovorca Peter Majer odpovedal, že NBS v súčasnosti nevykonáva dohľad nad trhom s kryptoaktívami. „No v rámci zvyšovania finančnej gramotnosti zverejňuje informácie aj o tejto triede aktív. Zároveň upozorňuje na riziká, ktoré sú spojené s investíciou do kryptoaktív,“ hovorí Majer. Investovanie do kryptoaktív je podľa neho veľmi rizikové a môže investorom priniesť tak nadpriemerné výnosy, ako aj nadpriemerné straty.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
28. apríl 2024 00:28