Wikimedia Commons
StoryEditor

Medené kráľovstvo na rieke Zambezi. Na Zambiu cielia Číňania

08.01.2021, 23:00
Bývalá britská kolónia bola prosperujúcou ekonomikou, dnes sa čoraz hlbšie prepadá do dlhovej špirály.

Ešte pred desiatimi rokmi, keď lídri eurozóny bojovali s dlhovou krízou v Grécku a ďalších južanských krajinách, patrila medzi premiantov čierneho kontinentu. V roku 2012 po dlhšom období pozoruhodného ekonomického rastu sa zaradila medzi tých pár afrických štátov, ktoré si mohli dovoliť vstúpiť na medzinárodný dlhopisový trh. Záujem o jej bondy a dôvera investorov boli také vysoké, že si požičiavala dokonca lacnejšie než v tom čase problémové Španielsko.
Po ôsmich rokoch je všetko inak. Verejný dlh Zambie za krátky čas narástol do astronomických výšok a krajina ho prestáva zvládať splácať. Reálne jej tak hrozí, že sa stane prvou africkou ekonomikou, ktorá zbankrotuje od roku 2005. Teda od okamihu, keď Svetová banka a Medzinárodný menový fond odpustili trom desiatkam najzadlženejších afrických štátov pohľadávky v hodnote desiatok miliárd eur.
Prečítajte si, čím si zambijská ekonomika prešla v uplynulých dekádach, s akými problémami aktuálne bojuje, kto sa ju snaží vytiahnuť z najhoršieho aj ktoré segmenty by jej mali pomôcť k opätovnému štartu.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 02:22