StoryEditor

Ako sa volá prvé ghanské auto?

23.07.2020, 00:00
I vďaka prisťahovalcom z USA stúpa v Ghane úroveň vzdelania, keďže vláda podporuje nábor zahraničných pedagógov.

Existuje dokonca niekoľko výmenných programov medzi vyučujúcimi z ghanských a amerických vysokých škôl. Už dnes sa v rebríčku 25 najkvalitnejších afrických univerzít nachádzajú hneď dve ghanské – University of Ghana a Kwame Nkrumah University of Science & Technology. Najmä tá druhá menovaná zažíva raketový rast prestíže a záujmu. Ghana je totiž jedným z hlavných technologických lídrov čierneho kontinentu a mnoho mladých ľudí tu pracuje v IT segmente. V roku 1992 sa Ghana stala vôbec prvou krajinou subsaharskej Afriky, ktorá spustila mobilnú telekomunikačnú sieť. Zároveň bola medzi prvými štátmi kontinentu s internetovým pripojením.

Dokonca je to jeden z mála afrických štátov, ktoré si vybudovali vlastnú značku automobilov. V roku 1994 rozbehol Kwadwo Safo Kantanka výskum, vývoj a následnú produkciu automobilových dielcov. V roku 1998 potom uzrelo svetlo sveta ghanské vozidlo Kantanka, z troch štvrtín vyrobené z domácich komponentov.

Napokon, rozvoj vzdelávania v oblasti technológií či ďalších odvetviach patrí medzi priority ghanských vlád celé desaťročia. Už za socializmu chodievali mladí Ghančania do bývalého Československa na vysoké školy, prípadne na prax do fabrík. Niektorí z nich si založili rodiny a zostali tu, ďalší sa po čase vrátili do Ghany.
Na Slovensku tak dnes žije niekoľko ľudí s koreňmi v Ghane. Jedným z nich je známy tanečník Fredy Ayisi, ktorý dnes vedie v bratislavskom Ružinove centrum jógy. Jeho otec prišiel v 60. rokoch na Slovensko, aby získal prax v elektrárenskom podniku. Založil si tu rodinu, v ktorej sa narodil Fredy. Ten žil od dvoch rokov istý čas v Ghane, s matkou sa však ešte ako dieťa presťahoval na Slovensko, kým otec zostal v Afrike. „Odvtedy som v Ghane nebol. Môj otec medzičasom zomrel, ale v tejto krajine mám stále početné príbuzenstvo. Mojim snom je raz sa tam vrátiť. Verím, že sa mi to podarí,“ uviedol Ayisi pre HN.

Podľa Jamesa Arthura však Ghana môže byť zaujímavá aj pre bežných Slovákov, ktorých k tejto africkej krajine neviažu žiadne rodinné väzby. „Má veľmi peknú prírodu, pralesy či pobrežie Atlantického oceánu. Slovákov sem zatiaľ veľa nechodí, určite by si však aj oni našli v Ghane to, čo ich zaujíma,“ pripomenul honorárny konzul.

01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií 03 - Modified: 2024-03-21 19:00:00 - Feat.: - Title: Bez inovácií budeme mať veľký problém 04 - Modified: 2024-03-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Honor predstavil novú funkciu. Umožní ovládať smartfóny iba prostredníctvom pohľadu 05 - Modified: 2024-02-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Instagram nie je len žumpa na čele s mladým Sulíkom a posklankyňou Tabak. Tieto slovenské profily ťa naozaj niečo naučia aj pobavia
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 11:08