Majiteľka hotela Kau Manor, Mary Jordan o rezorte povedala: "Veľmi pokojné a mierumilovne miesto pri budhistickom chráme Borobudur z 9. storočia, ktorý bol čistou krásou. "Amanjiwo
StoryEditor

Čím láka Blízky východ a Ázia?

14.09.2019, 00:00
Čoraz zaujímavejšie sa pre Slovákov v jesennom období stávajú aj krajiny na Arabskom polostrove. Stále viac a viac turistov objavuje tiež východnú Áziu, ale i štáty ležiace pod severoafrickým pásom tvoreným Marokom, Alžírskom, Tuniskom, Líbyou a Egyptom.

„Mimo hlavnej letnej sezóny je mimoriadne obľúbenou dovolenkovou destináciou na našom trhu Omán, konkrétne Salalah, ktorý sa lieta z Bratislavy v období od októbra do mája,“ povedal pre HN Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour.
Medzi krajiny, kam Slováci radi chodia v jesennom, zimnom a jarnom období, podľa neho patria už pomerne dobre známe Spojené arabské emiráty. „Novinkou tohto roku bola Gambia, ktorú si klienti veľmi obľúbili. Na základe pozitívnej spätnej väzby a množstva požiadaviek od klientov sme sa rozhodli Gambiu zaradiť do nášho programu aj v roku 2020 v obdobi od februára do apríla,“ doplnil Lazarov.

Naši cestovvatelia pritom pomaly začínajú objavovať aj exotické destinácie, ktoré u nás zatiaľ príliš známe nie sú. Jednou z nich je aj 23-miliónový ostrov Taiwan. „Počet európskych turistov na Taiwane za júl tohto roka dosiahol číslo viac ako 30-tisíc, čo je najviac od začiatku minulého roka. Celkovo tak za uplynulých 19 mesiacov prišlo na Taiwan takmer 565-tisíc turistov z Európy. Slovákov bolo u nás v júli dohromady 229, od januára 2018 ich na Taiwan prišlo takmer 3 500,“ pripomenula pre HN Claudette Li-Chih Lin, výkonná asistentka vedúceho Zastupiteľského úradu Tchaj-peja v Bratislave Larryho Tsenga. Podľa nej cudzinci najčastejšie vyhľadávajú hlavné mesto Tchaj-pej, ale aj jazero Slnka a Mesiaca či región Chua-lien na východe Taiwanu.
Veľmi zaujímavou krajinou východnej Ázie sa pre Slovákov stáva aj Indonézia, krajina s približne 17-tisíc ostrovmi. Zrejme najznámejším je západnými turistami preplnené Bali. Naši cestovatelia však spoznávajú aj iné ostrovy, ktoré nie sú až tak dotknuté cestovným ruchom. „Ak by sme mali odporučiť najkrajšie pláže Indonézie, tak by to boli tie na ostrovoch Morotai alebo Lombok, takisto Seminyak na Bali či sieť Tisíc ostrovov, teda Kepulauan Seribu, severne od pobrežia Jakarty,“ uviedli pre HN zdroje indonézskeho veľvyslanectva v Bratislave.
Na šnorchlovanie a potápanie je vhodná sieť ostrovov Wakatobi v provincii Juhovýchodné Sulawesi či Bunaken v Severnom Sulawesi. Prírodné krásy môžu turisti objavovať na ostrovoch Bali, Komodo a Kalimantan, ako aj v prírodnej rezervácii Raja Ampat v provincii Západná Papua či v provincii Východné Malé Sundy.
Niektorí Slováci si v Indonézii obľúbili vulkanickú turistiku. Medzi najvyhľadávanejšie sopky patria tie na ostrove Jáva – Bromo na východe, Merapi v centre a Tangkuban Perahu na západe. Unikátny je i vulkán Rinjani v súostroví Malé Sundy. Lokalitami s množstvom palácov a chrámov sú Yogyakarta a stredná Jáva, Borobudur, Prambanan, Tana Toraja alebo jaskyňa Gong na východe Jávy.
Všetky tieto atrakcie lákajú do Indonézie aj Slovákov. Kým vlani v máji navštívilo túto krajinu podľa oficiálnych údajov indonézskych úradov 735 Slovákov, tento máj ich bolo už 1 488. Aj preto sa dá očakávať, že počet
Slovákov za celý tento rok vysoko prekročí vlaňajšiu bilanciu 9 058. Priemerná dĺžka pobytu ľudí z krajín strednej a východnej Európy predstavuje 14 dní a výdavky dosahujú zhruba 100 eur za deň.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 03:57