Dreamstime
StoryEditor

Ako firmám pomáha s lovom talentov štát?

29.11.2021, 13:29
Špičkové mozgy k nám zo zahraničia lákajú aj firmy z oblasti medicíny a biotechnológií.

Pavol Čekan, šéf spoločnosti MultiplexDX, ktorá je známa okrem iného výrobou testov na ochorenie COVID-19, pre HN pred časom uviedol, že firma takýmto spôsobom získala viacero talentovaných ľudí, či už cudzincov, alebo Slovákov pracujúcich pre zahraničné koncerny.

Fínska spoločnosť Peikko, ktorá je globálnym producentom stavebných dielcov a materiálov, zamestnáva vo svojej fabrike v Kráľovej nad Váhom 400 ľudí – najviac zo všetkých jej pobočiek po celom svete. Nejde pritom len o robotnícke profesie, ale aj o vysokokvalifikované pracovné miesta. „Slovensko nie je už ani zďaleka medzi zahraničnými investormi vnímané ako lacná montážna dielňa,“ uviedol pre HN Topi Paananen, šéf celého koncernu Peikko.

Časť zahraničných firiem sem možno pred rokmi prišla najmä pre lacnú pracovnú silu. Slovensko ako členská krajina Európskej únie a eurozóny im však v súčasnosti ponúka stabilitu, ktorá je pre investorov kľúčovým faktorom. Preto po zvýšení životnej úrovne a miezd u nás neodchádzajú ďalej na východ za lacnejšími podmienkami, ale investujú tu práve do inovácií, výskumu a vývoja.

Špecifickým segmentom sú informačné technológie, ktoré sa rozvíjajú extrémne rýchlo. O IT expertov schopných prispôsobiť sa prudkému vývoju je preto vo svete obrovský záujem. Mnoho mladých Slovákov si po skončení školy nájde kvôli neraz niekoľkonásobne lepším platovým podmienkam prácu na Západe, prípadne absolvuje IT vzdelanie už na niektorej špičkovej svetovej univerzite.

Naše firmy sa tak neraz musia spoliehať na mozgy z východných štátov. A tí sem naozaj chodia. Podľa Ivana Kotuliaka, dekana Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, je na tejto škole spomedzi zahraničných študentov najviac Ukrajincov. Mnohí mladí ľudia už počas štúdia pracujú v niektorej slovenskej IT firme.

Aktívnym sa v tomto smere snaží byť aj štát. Začiatkom minulého týždňa navštívila Moldavsko štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková. Cieľom jej cesty bola okrem iného podpora príchodu moldavských IT talentov na Slovensko. „V novembri sme spustili informačnú kampaň na prilákanie týchto talentov do našej krajiny. Veľmi si ceníme aj zapojenie spoločností ESET a Orange Slovensko. V súčasnosti oslovujeme ďalšie renomované IT firmy na Slovensku s ponukou zapojiť sa do programu mobility Digitálne Talenty,“ tvrdí v tlačovej správe zaslanej HN Marián Vlasatý, riaditeľ Európskej migračnej agentúry, ktorá koordinuje program pracovnej mobility medzi Moldavskom a Slovenskom.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 00:45