EY
StoryEditor

Vyrába inzulín pre milióny diabetikov. A stala sa top podnikateľkou roka

14.06.2020, 14:32
Aktuálnou víťazkou súťaže Svetový EY podnikateľ roka je Kiran Mazumdarová-Shawová, zakladateľka indickej biotechnologickej spoločnosti Biocon, ktorá vyrába liečivá pre ľudí z najchudobnejších kútov sveta.

Začínala pred vyše štyrmi desaťročiami s niekoľkými stovkami dolárov vo vrecku v garáži svojho domu v indickom meste Bengalúru. Ako žena to v krajine, kde veľký biznis tradične ovládajú muži, nemala na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia vôbec jednoduché. Prekážky jej pod nohy hádzali úrady, potenciálni zamestnanci či obchodní partneri, ale i veľká časť obyvateľstva, ktorá sa v druhej najľudnatejšej krajine sveta dodnes nedokázala úplne vymaniť z predsudkov voči ženám.
Napriek tomu to Kiran Mazumdarová-Shawová so svojou biotechnologickou spoločnosťou Biocon Limited dotiahla na jedného z najväčších producentov inzulínu a ďalších liečiv v Ázii. Jej výrobky zachraňujú a pomáhajú zlepšovať kvalitu života miliónom ľudí trpiacim nielen na cukrovku, ale aj iné choroby vrátane onkologických prípadov. A práve Mazumdarová-Shawová sa koncom minulého týždňa stala víťazkou okrúhleho dvadsiateho ročníka súťaže Svetový EY podnikateľ roka, ktorej mediálnym partnerom sú HN.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 03:50