StoryEditor

Šéf poľskej športovej značky 4F pre HN: Našimi predajňami pokryjeme celé Slovensko

28.06.2021, 00:00
Vo vašej krajine chceme po skončení pandémie výrazne rásť, tvrdí v rozhovore pre HN Igor Klaja, zakladateľ biznisu so športovým oblečením 4F a aktuálny poľský EY Podnikateľ roka.

So svojou značkou športového oblečenia 4F ste úspešní aj na Slovensku. Čo vás priviedlo k tomuto biznisu, boli ste sám aktívnym športovcom?
Áno, presne tak. Hrával som tenis na klubovej úrovni. Šport bol vždy mojou veľkou vášňou. Raz mi napadlo, že by bolo úžasné, keby sa mi podarilo skombinovať túto vášeň s biznisom. A to je vlastne hlavný dôvod, prečo som sa rozhodol podnikať práve v tomto segmente.

To bolo ešte niekedy v polovici 90. rokov minulého storočia...
Áno, začínali sme naozaj od nuly. Dnes máme širokú ponuku produktov. Okrem iného sme sponzormi Slovenského olympijského výboru, čo pravdepodobne viete. A hoci je naše portfólio naozaj veľké, stále sa ho snažíme rozširovať.

Môžete niečo povedať o začiatkoch vášho biznisu?
Ak mám byť úprimný, v úvode to bolo trochu komplikovanejšie. V roku 1995 sme spolu s obchodným partnerom založili nezávislú spoločnosť Horn Partner. Začali sme distribúciou jednoduchého športového oblečenia a doplnkov maloobchodným predajcom. Po čase som však uvidel skutočný potenciál tohto biznisu. Rozhodol som sa vytvoriť vlastnú športovú značku. Tou sa v roku 2003 stala 4Fun, ktorú ako 4F máme do dnešného dňa.

Videli ste medzeru na trhu, ktorú ste chceli zaplniť?
V skutočnosti sme počas uplynulých 26 rokov videli na trhu so športovými potrebami veľa medzier. Využili sme ich na to, aby sme ako firma rástli.

V roku 2008 ste rozbehli spoluprácu s Poľským olympijským výborom. Neskôr nasledovali aj ďalšie krajiny vrátane Slovenska. Od toho okamihu ste na každej olympiáde?
Áno, máte pravdu, prvý olympijský výbor, s ktorým sme začali spolupracovať, bol skutočne náš domáci poľský. A prvá olympiáda, na ktorej sme sa ako sponzori zúčastnili, bola tá zimná v kanadskom vancouveri v roku 2010. Odvtedy začali pribúdať nové olympijské tímy. Druhým bolo Lotyšsko a po ňom nasledovali ďalšie. Teraz počas nadchádzajúcich letných olympijských hier v japonskom Tokiu budeme sponzormi výprav nielen z Poľska a Lotyšska, ale aj Slovenska, Litvy, Srbska, Chorvátska, Severného Macedónska a Grécka. Dovedna to teda budú športovci z ôsmich krajín, ktorých oblečieme počas športových súťaží.

Kedy ste začali sponzorovať so slovenským olympijským tímom?
Túto spoluprácu sme rozbehli pred troma rokmi. Prvé naše spoločné olympijské hry tak sú, alebo lepšie povedané mali byť práve Tokio 2020. Dnes už vieme, ako to dopadlo a že sa v dôsledku pandémie koronaví...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 07:37