ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

V EÚ začali platiť výnimočné opatrenia na riešenie nerovnováhy na trhu s vínom

23.06.2023, 13:59
Autor:
TASRTASR

Finančná kompenzácia poskytnutá vínam oprávneným na destiláciu bude obmedzená na podiel z aktuálnych trhových cien. Tým sa zabráni zneužitiu alebo nadmernej kompenzácii po implementácii tohto výnimočného opatrenia.

Európska komisia v piatok oznámila, že prijala výnimočné opatrenia na riešenie súčasnej nerovnováhy na trhu s vínom vo viacerých regiónoch EÚ. Prijaté opatrenia sú od piatka priamo uplatniteľné.

Do vnútroštátnych podporných programov pre víno môžu členské štáty zahrnúť aj núdzovú destiláciu s cieľom odstrániť prebytočné víno z trhu. Je zaručená flexibilita pri vykonávaní programov podpory vína, čo umožňuje väčšiu flexibilitu zeleného zberu cez toto leto a zvyšuje mieru spolufinancovania opatrení EÚ súvisiacich s reštrukturalizáciou, zeleným zberom, propagáciou a investíciami.

Sektor vína čelí zníženej spotrebe v dôsledku inflácie cien potravín a nápojov, ktorá v spojení s dobrou úrodou v roku 2022 a problémami na trhu počas pandémie viedla k hromadeniu zásob. Produkcia vína v EÚ vzrástla v tomto roku o štyri percentá v porovnaní s predchádzajúcim rokom, pričom počiatočné zásoby boli vyššie o dve percentá v porovnaní s priemerom za posledných päť rokov.

Pokles spotreby vína sa odhaduje na 7 percent v Taliansku, 10 percent v Španielsku, 15 percent vo Francúzsku, 22 percent v Nemecku a 34 percent v Portugalsku. Vývoz vína z EÚ za obdobie január až apríl 2023 bol o 8,5 percenta nižší ako v predchádzajúcom roku, čo tiež prispelo k zvyšovaniu zásob.

Celková situácia sa pre pestovateľov a výrobcov vína v EÚ premieta do odbytových ťažkostí, znižovania cien a do vážnej straty príjmov. Najpostihnutejšie krízou sú červené a ružové vína z určitých regiónov Francúzska, Španielska a Portugalska, ale aj iné vína a členské štáty sa môžu v určitých regiónoch stretnúť s podobnými ťažkosťami.

Opatrenia prijaté EK a schválené členskými štátmi pomôžu sektoru riešiť nerovnováhu. Dočasné trhové opatrenia majú zabrániť tomu, že nepredané víno zaťaží vnútorný trh a zabráni výrobcom nájsť dostatočné skladovacie kapacity pre novú úrodu.

Vďaka rozhodnutiu EK bude možné do 15. októbra destilovať víno najpostihnutejšie krízou. Destilované víno sa stiahne z trhu a získaný alkohol sa môže použiť len na nepotravinárske účely, aby sa zabránilo narušeniu hospodárskej súťaže.

Členské štáty majú opatrenie núdzovej destilácie zamerať na regióny alebo druhy vína s nerovnováhou na trhu, po posúdení ich zvýšenia zásob alebo zníženia ceny a predaja.

Finančná kompenzácia poskytnutá vínam oprávneným na destiláciu bude obmedzená na podiel z aktuálnych trhových cien. Tým sa zabráni zneužitiu alebo nadmernej kompenzácii po implementácii tohto výnimočného opatrenia. Členské štáty do 31. augusta musia oznámiť eurokomisii kritériá vykonávania tohto opatrenia. Členským štátom sa umožní doplniť financovanie EÚ sumou až do rovnakej úrovne vnútroštátnych platieb.

Komisia poskytla aj dodatočnú flexibilitu pri vykonávaní a financovaní programov na podporu vína na rozpočtový rok 2023. To členským štátom umožní prispôsobiť svoje opatrenia situácii na trhu s vínom v bežnom roku a lepšie využívať zelený zber na prevenciu alebo  zníženie možných prebytkov vína na budúci rok. Zvýši sa aj miera spolufinancovania opatrení EÚ súvisiacich s reštrukturalizáciou, zeleným zberom, propagáciou a investíciami z 50 percent na 60 percent.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:39