Elon Musk, CEO TEsly. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rekordná odmena ide pred súd. Tesla vyplatila Muskovi 56 miliárd dolárov, akcionár žiada o anulovanie

15.11.2022, 10:26
Autor:
ČTKČTK

Podľa nedávnych výpočtov výskumnej spoločnosti Equilar bola odmena pre Elona Muska od Tesly šesťkrát vyššia ako odmena dvesto generálnych riaditeľov najväčších amerických firiem spolu za minulý rok.

Odmena v rekordnom objeme 56 miliárd dolárov, ktorú v roku 2018 priznala svojmu šéfovi Elonovi Muskovi americká automobilka Tesla, teraz smeruje na súd. Napadol ju jeden z akcionárov, ktorý súd žiada, aby odmenu anuloval. Informuje o tom stanica BBC.

Odmena je rozvrhnutá do viacerých častí a viac rokov, či bude napokon priznaná v uvedenej výške, to závisí od toho, či Musk splní stanovené výkonnostné ciele.

Tesla oklamala investorov, znie v žalobe

Žaloba uvádza, že Tesla investorov oklamala, pretože naznačovala, že splnenie stanovených cieľov je veľmi ťažké, zatiaľ čo v skutočnosti to tak podľa žaloby nie je. Medzi výkonnostnými cieľmi, ktoré je nutné splniť, je napríklad určitá ziskovosť firmy a cena jej akcií na burze.

Musk je v súčasnosti najbohatším človekom sveta, podľa indexu miliardárov agentúry Bloomberg sa hodnota jeho majetku teraz pohybuje okolo 185 miliárd USD. Veľká časť je ale viazaná na jeho podiel v Tesle. Musk by mal v stredu pred súdom vysvetliť, prečo je stanovená odmena v poriadku. Verdikt však nemusí byť známy aj niekoľko mesiacov.

image

Návrat neonacistov na Twitter. Kvôli nim sociálna sieť prekopala systém overovania profilov, všetko zničil Elon Musk

Keď Tesla pred štyrmi rokmi plán výplaty výkonnostnej odmeny predložila, vyvolala tým značnú pozornosť verejnosti. Niekoľko poradných skupín akcionárov odporučilo hlasovať proti plánu, pretože je podľa nich až príliš štedrý.

Podľa nedávnych výpočtov výskumnej spoločnosti Equilar je odmena pre Muska šesťkrát vyššia ako odmena dvesto generálnych riaditeľov najväčších amerických firiem spolu za minulý rok.

V roku 2018 čelila Tesla mnohým problémom a spotrebovávala značné objemy peňazí. Vtedy sa snažila urýchliť zavádzanie sedanu Tesla, ktorý mal firmu uviesť na širší trh.

Schválenie odmeny, ktorá Muskovi umožnila nakúpiť akcie Tesly s veľkou zľavou, ak firma splní stanovené ciele, bolo vnímané ako vyjadrenie dôvery v Muska.

Motivácia pre Muska, aby sa držal Tesly

Člen správnej rady Tesly Ira Ehrenpreis v pondelok na súde povedal, že cieľom navrhovanej odmeny bolo udržať Muska v spoločnosti Tesla, aby neodchádzal za inými aktivitami.

Navrhovanú odmenu podporilo viac ako 70 percent akcionárov Tesly. Žaloba však uvádza, že mnoho z týchto akcií patrilo ľuďom úzko spätým s Muskom.

Žalobu podal Richard Tornetta, čo je menšinový akcionár, ktorý podniká v predaji autodielov pre stereo systémy. Tornetta tiež tvrdí, že Tesla oklamala verejnosť, keď naznačovala, že určenou výkonnosťou cieľa je ťažké splniť, zatiaľ čo v skutočnosti Tesla vždy očakávala, že ich splní.

image

Musk pracuje od rána do večera sedem dní v týždni, ostatným to neodporúča

Na súdny proces dohliada sudca, ktorý mal na starosti spor medzi Muskom a spoločnosťou Twitter. Tento spor sa skončil ešte pred začatím súdneho konania, keď Musk pristúpil na to, že tohto prevádzkovateľa rovnomennej sociálnej siete kúpi za 44 miliárd dolárov, ako pôvodne sľúbil. Analytici tvrdia, že Muskove šance na víťazstvo v terajšom súdnom spore sú väčšie.

Správne rady majú pri stanovovaní odmien široké právomoci, hoci sú na ne kladené vyššie nároky, pokiaľ ide o človeka, ktorý je významným akcionárom firmy. V žalobe sa uvádza, že vedenie Tesly bolo príliš úzko späté s Muskom, než aby mohlo byť považované za nezávislé. V správnej rade totiž boli Muskovi priatelia a jeho brat.

01 - Modified: 2022-11-14 14:07:47 - Feat.: 0 - Title: Návrat neonacistov na Twitter. Kvôli nim sociálna sieť prekopala systém overovania profilov, všetko zničil Elon Musk 02 - Modified: 2022-11-14 10:38:38 - Feat.: 1 - Title: Musk pracuje od rána do večera sedem dní v týždni, ostatným to neodporúča 03 - Modified: 2022-11-13 16:29:51 - Feat.: 0 - Title: Digitálny týždeň: Musk (znova) zháňa peniaze na Twitter, predáva akcie Tesly za miliardy
01 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 02 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 04 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 05 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:09