TwitterMichael Dwyer/Tasr
StoryEditor

Návrat neonacistov na Twitter. Kvôli nim sociálna sieť prekopala systém overovania profilov, všetko zničil Elon Musk

kam14.11.2022., 14:30h

Vitaj v modrom chaose. Tentokrát však nie je reč o Facebooku, ale o katastrofálnom úpadku Twitteru, za ktorý môže Elon Musk.

Lajkuj Brainee.sk na

Twitter sa posledné týždne utápa v absolútnom chaose. Za všetko môže jeho nový majiteľ Elon Musk, ktorý je dôkazom, že ani najznámejší technologický vizionár na planéte rozhodne nie je dokonalý. Tŕňom v oku sa totiž stala možnosť zaplatiť si za osem dolárov overenie profilu v podstate pre každého.

Ako však pripomína portál Vice, ešte v roku 2017 bol Twitter nútený prepracovať svoj modrý overovací znak po tom, čo bol široko kritizovaný za overenie bieleho nacionalistu Jasona Kesslera. Ten zorganizoval vražedné neonacistické zhromaždenie Unite the Right v Charlottesville, pri ktorom zomreli traja ľudia a takmer päťdesiat sa zranilo.

image

Elon Musk dokončil kúpu Twitteru. Hneď začal s čistkami na tých najvyšších pozíciách, riaditeľa dal vyviesť z budovy

Sú späť

Päť rokov po strate overeného profilu, sa Kessler opäť vrátiť na Twitter ako overený užívateľ. To všetko vďaka novému predplatnému Elona Muska. A rozhodne nebol sám. Pri mene neonacistu Richarda Spencera, ktorý bol s Kesslerom uznaný ako vinný z účasti na sprisahaní s cieľom spáchať rasovo motivované násilie v Charlottesville, taktiež svieti modrý znak.

Obaja patrili k tuctu extrémistických účtov, ktoré okamžite využili možnosť overiť za poplatok svoj profil, informuje spoločnosť  Media Matters for America. Elon Musk si ale zrejme uvedomil, čo spôsobil, a preto po niekoľkých chaotických dňoch spúšťania a rýchleho odstraňovania nových funkcií Twitter v piatok bez varovania odstránil modré kontroly z profilových stránok.

image

Twitter

Dado Ruvic/Reuters

Twitter reaguje

Stalo sa tak však len v prípade aplikácie pre smartfóny, na webovom rozhraní sa stále modré značky objavujú. Twitter spustil svoju aktualizovanú funkciu Twitter Blue iba v stredu a výsledky boli takmer okamžite katastrofálne, od overeného účtu Ježiša Krista až po to, že niekto, kto sa vydáva za Nintendo, získal overený odznak a okamžite zverejnil obrázok Maria, ktorý ukazuje prostredník.

Existoval aj účet vydávajúci sa za LeBrona Jamesa, ktorý tvrdil, že žiada o obchod, dva falošné účty Eli Lilly, v ktorých sa uvádza, že farmaceutický gigant bude rozdávať inzulín zadarmo, a niekoľko účtov, ktoré sa snažia oklamať ľudí, aby si mysleli, že sú pápežom.

image

Twitter čakajú čistky. Elon Musk chystá prepustiť až 75 percent zamestnancov

Musk vo štvrtok večer na Twitteri uviedol, že účty vydávajúce sa za verejne známe osobnosti alebo značky budú mať odvolané modré fajky, aj keď zaplatili za Twitter Blue, ale nebolo oficiálne oznámené, ako a kedy to bude implementované. V piatok ráno už bola možnosť zaplatenia Twitter Blue úplne odstránená.

Blokovanie profilov

Mnohé z extrémistických účtov, ktoré využili príležitosť na zaplatenie overenia, už Twitter predtým zakázal alebo pozastavil pre podnecovanie násilia alebo šírenie nenávistných prejavov. Jedným z nich bol LibsofTikTok, online osobnosť brooklynskej realitnej maklérky Chaya Raichik.

Tá stála v popredí kampaní pravice proti LGBTQ zameraným na školy, nemocnice a knižnice na organizovanie drag show pre deti a poskytovanie starostlivosti potvrdzujúcej pohlavie. Napriek tomu, že účet bol pozastavený najmenej v 8 prípadoch, Raichik vo štvrtok oznámila, že si zaplatila overenie. Mnohé z profilov však nakoniec boli úplne zablokované.

image

Elon Musk

Nacho Doce/Reuters

Musk len sľubuje

Na stretnutí Twitter Spaces, ktorého cieľom bolo uistiť inzerentov, ktorí húfne opúšťajú jeho platformu, Musk tvrdil, že reklamy sa nebudú zobrazovať vedľa nenávistných prejavov. „Sklon niekoho zapájať sa do nenávistných prejavov, ak zaplatil osem dolárov a riskuje pozastavenie svojho účtu, bude oveľa, oveľa nižší,“ povedal Musk bez toho, aby poskytol dôkazy na podporu svojich tvrdení. nárokovať si. 

Vice News poslali žiadosť o vyjadrenie Twitteru, no web satiricky dopĺňa, že „vzhľadom na to, že 100-členný komunikačný tím spoločnosti bol údajne zredukovaný len na jednu osobu, neočakávame odpoveď v dohľadnej dobe.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 03:58