Európske krajiny nemajú jednotný postoj. Fínsko (na snímke vpravo fínska premiérka Sanna Marinová) a Slovensko odmietajú priame dotácie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovensko je v bloku s Fínskom. Krajiny EÚ sa nevedia dohodnúť, ako vyriešiť energetickú krízu

18.10.2022, 13:05
Autor:
TASRTASR

Pre Nemecko, najväčšiu ekonomiku bloku a hlavného odporcu obmedzovania cien plynu, sú cestou spoločné nákupy, znižovanie spotreby a zvyšovanie ponuky.

Chorvátsko a Litva chcú strop na veľkoobchodné ceny plynu, Slovinsko je za strop iba pre skvapalnený zemný plyn (LNG), zatiaľ čo Fínsko a Slovensko nesúhlasia s priamymi dotáciami. Členovia Európskej únie (EÚ) sa stále rozchádzajú v názoroch, ako vyriešiť energetickú krízu, ktorej čelia. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Pre Nemecko, najväčšiu ekonomiku bloku a hlavného odporcu obmedzovania cien plynu, sú cestou spoločné nákupy, znižovanie spotreby a zvyšovanie ponuky.

Predstavitelia týchto krajín vyjadrili svoje názory pred príchodom na rokovania ministrov pre záležitosti EÚ v Luxemburgu, kde majú pripraviť pôdu pre summit lídrov vo štvrtok a piatok (20. a 21. 10.), pričom programu bude dominovať energetická kríza.

image

Ako si Slováci stále vedia natankovať lacný maďarský benzín? Pumpár hovorí o zážitkoch z praxe

Európska komisia v utorok osobitne navrhne ďalší súbor opatrení na obmedzenie vysokých cien energií. Nebudú však zahŕňať okamžitý strop na ceny plynu, ktorý rozdelil európsky blok.

Ministri z Chorvátska a Litvy podporili zavedenie stropu na veľkoobchodné ceny plynu, pričom Chorvátsko zdôraznilo tiež potrebu spoločného nákupu plynu v rámci EÚ. Slovinsko však súhlasí s cenovým stropom len pre LNG.

"Slovinsko bude obhajovať, aby sa tzv. dynamický cenový strop pre skvapalnený plyn zaviedol čo najskôr, ak to bude možné, tak hneď," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Marko Štucin.

Jeho slovenský kolega Andrej Stančík vyzýva na reformu trhu s cieľom oddeliť cenu elektriny vyrobenej z plynu od elektriny vyrobenej z rôznych zdrojov, ako aj na priame dotácie EÚ pre spotrebiteľov a podniky. "Potrebujeme veľmi rýchle a efektívne riešenia na dotovanie cien pre občanov a firmy, a to aj z nevyužitých kohéznych fondov," povedal novinárom po príchode na stretnutie v Luxemburgu.

image

Vysvietené iba do 23:00 a na minimum. Naše obchoďáky si zvolili inú cestu ako v zahraničí

Podľa ministerky Tytti Tuppurainenovej z Fínska, krajiny všeobecne skeptickej voči intervenciám na trhu, sú Helsinki pripravené na "dočasný" cenový strop plynu. Fínsko je však proti rozdávaniu peňazí spotrebiteľov. "Namiesto dotovania jednotlivých domácností by sme mali radšej zvýšiť investície do zelenej energie," povedala ministerka s tým, že by to obmedzilo aj závislosť Európy od dodávateľov energií, akým je Rusko.

Nemecká ministerka EÚ Anna Lührmannová zdôraznila potrebu spoločných nákupov plynu, ako aj znižovania spotreby a diverzifikácie dodávok pridaním väčšieho množstva obnoviteľných zdrojov a rôznych dodávateľov. "Je dôležité, aby národné a európske opatrenia fungovali ruka v ruke," povedala Lührmannová bez toho, aby vôbec spomenula cenový strop.

01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 03 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 04 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 05 - Modified: 2024-03-13 13:24:20 - Feat.: - Title: Humennému hrozil čierny scenár. Multimiliónový problém na východe napokon hasí až ministerka Saková a vláda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:59