Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Jozef Ďurník
StoryEditor

Dodávatelia energií sa snažia previesť zákazníkov na spotové ceny, tvrdí český Energetický regulačný úrad

12.09.2022, 12:25
Autor:
ČTKČTK

Tento postup však podľa ERÚ môže byť, a vo väčšine prípadov tiež býva, v rozpore so zákonom, ktorý vymedzuje situácie, keď môže dodávateľ zmluvu jednostranne zmeniť.

Viacerí dodávatelia energií sa snažia previesť zákazníkov z bežných cenníkových či fixovaných produktov na takzvané spotové ceny, teda okamžité trhové ceny, ktoré sa neustále menia. Keďže spôsob stanovenia ceny však dodávatelia často menia jednostranným oznámením, podobne ako by išlo o jednoduchú úpravu cenníka, môže tento postup byť v rozpore so zákonom.

V tlačovej správe o tom dnes informoval český Energetický regulačný úrad. Ak je zákazníkovi takáto zmena len jednostranne oznámená a pôvodná zmluva takýto postup výslovne neumožňuje, musí sa napriek tomu podľa úradu proti nej ohradiť a oznámiť dodávateľovi, že ju považuje za neúčinnú.

image

Ako môžete šetriť na teple a kedy si môžete v paneláku odhlasovať vypnutie radiátorov?

"Ak sa na ERÚ odovolá spotrebiteľ a sťažuje sa na násobné zvyšovanie záloh, typicky za tým stojí práve spotový produkt. Tie sa dnes tešia obľube zvlášť u menších dodávateľov, ktorí nemajú dostatočné finančné rezervy a riziko cenových výkyvov prenášajú na zákazníkov," uviedol člen Rady ERÚ Ladislav Havel.

Úrad pritom pred spotovými produktmi opakovane varuje. Hoci zákon takéto výrobky priamo nezakazuje, pre spotrebiteľov predstavujú veľké riziko. Spotové produkty totiž nemajú pevný cenník. Ceny dodávky sa u nich určujú podľa vzorca, ktorý bezprostredne odráža ceny na burze. A burzové ceny v poslednom čase dosahovali rekordné hodnoty.

image

Šéf TMR Igor Rattaj pre HN: Slovalco rozbehnete skôr ako turistický rezort. Ten keď vypnete, je koniec

Niektorí spotrebitelia na podobnú ponuku pristúpili dobrovoľne, či už podpísali novú zmluvu alebo dodatok k zmluve existujúcej. V súčasnosti sa však množia prípady, keď sa dodávatelia snažia odberateľov previesť na spotové produkty len na základe oznámenia. Takéto oznámenie sa pritom podľa ERÚ často tvári, akoby išlo o zmenu ceny alebo drobnú úpravu zmluvných podmienok, a to v súlade so zákonom aj s pôvodnou zmluvou.

Typickým argumentom dodávateľov býva mimoriadna situácia na trhu s energiami. Tento postup však podľa ERÚ môže byť, a vo väčšine prípadov tiež býva, v rozpore so zákonom, ktorý vymedzuje situácie, keď môže dodávateľ zmluvu jednostranne zmeniť.

image

Šéf slovenského Metransu: Kamióny do Istanbulu nahradia vlaky. Nové linky plánujeme aj na Balkán

"Všetko je otázkou pôvodnej zmluvy, či takto výraznú zmenu dodávateľovi výslovne umožňuje. Tu už totiž nejde len o možnú jednostrannú zmenu, ktorú pripúšťa zákon a upravuje náležitosti oznámenia. Zjednodušene by sa dalo povedať, že dodávateľ ponúka zmluvu úplne novú, a to nemôže urobiť len tak. So spotrebiteľom sa musí dohodnúť a získať jeho súhlas. V opačnom prípade pôjde o zmenu neúčinnú," uviedla členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

ERÚ v spolupráci s českým ministerstvom priemyslu a obchodu pripravuje úpravu energetického zákona, ktorá sprísni podmienky, za ktorých dodávatelia môžu spotové produkty ponúkať. Spotrebitelia by mali mať možnosť kedykoľvek vypovedať podobné výrobky bez sankcie, aj keby išlo o zmluvy na dobu určitú. Úrad tiež navrhuje prísnejšie pravidlá pre výpočet preddavkov tak, aby sa počítali spätne, a to z už známych cien, nie podľa odhadov budúceho vývoja.

01 - Modified: 2022-10-05 14:18:04 - Feat.: 1 - Title: Šéf slovenského Metransu: Kamióny do Istanbulu nahradia vlaky. Nové linky plánujeme aj na Balkán 02 - Modified: 2022-09-11 10:19:58 - Feat.: 1 - Title: Príde nová doba, možno sa stratia akciové ceny, z ktorých firmy krvácajú, hovorí riaditeľ Baliarní obchodu 03 - Modified: 2022-09-10 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Cena plynu je oveľa väčším problémom ako ropné embargo. Prečo je jej stropovanie nebezpečné?
01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:40