Generálny tajomník OSN António Guterres. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéf OSN António Guterres odsúdil "grotesknú chamtivosť" ropných firiem, vyzval k ich zdaneniu

03.08.2022, 21:06
Autor:
ČTKČTK

Mnohí kritizujú ropné spoločnosti za to, že využívajú celosvetový nedostatok dodávok na zvyšovanie svojich ziskov a okrádanie spotrebiteľov.

Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil "grotesknú chamtivosť" ropných a plynárenských spoločností a vyzval vlády po celom svete, aby zdanili ich nadmerné príjmy a podporili tak najzraniteľnejších ľudí. Guterres to vyhlásil na tlačovej konferencii k tretej správe OSN o globálnych dopadoch vojny na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

"Je nemorálne, že ropné a plynárenské spoločnosti majú počas energetickej krízy rekordné zisky na úkor najchudobnejších ľudí a komunít, a to za obrovskú cenu pre klímu," povedal Guterres novinárom.

Aký postoj majú zaujať vlády 

"Vyzývam všetky vlády, aby tieto nadmerné zisky zdanili a použili získané prostriedky na podporu najviac zraniteľných ľudí v týchto ťažkých časoch," uviedol.

"A nalieham aj na ľudí po celom svete, aby poslali jasnú správu fosílnemu priemyslu a jeho finančníkom: že táto groteskná chamtivosť trestá najchudobnejších a najzraniteľnejších ľudí a zároveň ničí náš jediný spoločný domov," dodal.

image

Ľudstvo je iba jedno nedorozumenie od vypuknutia jadrovej vojny, hovorí Guterres

S rastúcimi cenami ropy a plynu oznámili v druhom štvrťroku veľké zisky napríklad spoločnosti BP, ExxonMobile, Chevron, Shell a TotalEnergies.

Vlády po celom svete by podľa správy OSN mali identifikovať najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov a zabezpečiť im prístup k "cenovo dostupným" energiám. V záujme riešenia energetickej krízy by tiež jednotlivé štáty mali prijať opatrenia, ktoré by znížili dopyt po energiách, napríklad obmedzenie vykurovania a klimatizácie, leteckej dopravy či renováciou budov.

Naopak, mali by urýchliť prechod na obnoviteľné zdroje energie.

Podnecovanie kríz 

Niekoľko politikov a mnoho ľudí po celom svete kritizujú ropné spoločnosti za to, že využívajú celosvetový nedostatok dodávok na zvyšovanie svojich ziskov a okrádanie spotrebiteľov. Americký prezident Joe Biden v júni vyhlásil, že firma Exxon a ďalšie spoločnosti zarábajú "viac peňazí ako Boh" v čase, keď ceny pohonných hmôt vzrástli na rekordné hodnoty.

Guterres uviedol, že ruská invázia na Ukrajinu a globálne otepľovanie podnecujú globálnu potravinovú, energetickú a finančnú krízu.

image

Jadrové zbrane musíme zlikvidovať skôr, ako nás zničia, varuje šéf OSN

"Mnoho rozvojových krajín, ktoré sa utápajú v dlhoch, nemajú prístup k financiám a snažia sa spamätať z pandémie covidu-19, by sa mohlo ocitnúť nad priepasťou," povedal generálny tajomník OSN. "Už teraz vidíme varovné signály vlny ekonomických, sociálnych a politických otrasov, ktoré neušetria žiadnu krajinu," dodal Guterres.

Správa OSN tiež uvádza, že dopady krízy kúpnej sily sa od posledného hodnotenia v júni prejavujú po celom svete hlbšie. Poukazuje na to, že do konca roku 2022 by mohlo 345 miliónov ľudí v 82 krajinách trpieť nedostatkom potravín, čo predstavuje nárast o 47 miliónov v dôsledku vojny.

01 - Modified: 2022-08-06 17:24:18 - Feat.: 1 - Title: Známy český ekonóm pre HN: To najhoršie nás ešte len čaká, a to neberiem do úvahy krízový scenár 02 - Modified: 2022-08-02 12:00:07 - Feat.: 0 - Title: Premiér sa stratil, exprezident je späť. Ako vojna mení mocenskú hierarchiu v Kremli?
01 - Modified: 2024-03-23 14:54:39 - Feat.: - Title: Šéf OSN označil zablokovanú pomoc pre Gazu za morálnu nehoráznosť 02 - Modified: 2024-03-01 06:47:14 - Feat.: - Title: Borrell a Macron odsúdili incident v Gaze s potravinou pomocou 03 - Modified: 2024-02-16 17:49:47 - Feat.: - Title: "Krajiny si robia, čo chcú." Svet je čoraz roztrieštenejší aj napriek existenčným výzvam, tvrdí šéf OSN 04 - Modified: 2024-02-01 07:55:48 - Feat.: - Title: Šéf OSN vyzval Mjanmarsko na návrat k demokracii pri príležitosti tretieho výročia vojenského prevratu 05 - Modified: 2024-01-30 05:59:06 - Feat.: - Title: Guterres sa v reakcii na obvinenia voči agentúre OSN stretne s darcovskými krajinami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:17