StoryEditor

Známy český ekonóm pre HN: To najhoršie nás ešte len čaká, a to neberiem do úvahy krízový scenár

V rozhovore s hlavným ekonómom Trinity Bank Lukášom Kovandom sa dozviete:

  • Aké ceny plynu môže Európa očakávať v najbližších rokoch.
  • Kedy nastane príležitosť investovať do amerických akcií a zviesť sa na vlne rastu.
  • Ktoré segmenty ekonomiky môžu obstáť lepšie a kde sú riziká väčšie, a prečo sa treba obávať prepúšťania.
  • Či sa teraz oplatí kúpiť či predať nehnuteľnosť a aké riziká sú s tým spojené.

V poslednom rozhovore pre iDnes.cz ste hovorili o tom, že na jeseň nás čaká smršť zdražovania. Prečo na jeseň, keď vysoké ceny pociťujú odberatelia už teraz?

Pretože napríklad pri pohľade na vývoj medziročnej inflácie Českej republiky je zrejmé, že sa toto číslo zvýši. To znamená, že ak sme teraz na úrovni okolo 17 percent, tak v mesiacoch alebo týždňoch na prelome leta a jesene môže byť cifra dokonca nad 20 percent. To znamená, že zdraženie z roka na rok bude ešte výraznejšie, než je to práve teraz. A je samozrejmé, že ľudia vždy pociťujú zdražovanie veľmi nepríjemne a registrujú silný pokles reálnej kúpnej sily. Situácia sa však ešte zhorší a to je práve to, čo som sa snažil  povedať, že to najhoršie je bohužiaľ stále ešte pred nami. A to vôbec neberiem do úvahy krízový scenár, ktorý by nastal, ak by prišlo k trvalejšiemu výraznému zníženiu či dokonca k úplnému zastaveniu dodávok ruského plynu do Európskej únie. To je scenár, ktorý má podľa mňa stále pomerne nízku pravdepodobnosť, ale ak by nastal, tak inflácia v Českej republike, ale aj v celej Európskej únii bude ešte vyššia, než s čím počítame teraz. 

Nastane na jeseň vrchol inflácie a potom by už mohla postupne klesať?

V prípade, že skutočne nepríde k nejakému zhoršeniu situácie, čo sa plynu týka, tak po vyvrcholení a kulminácii na prelome leta a jari už bude inflácia v medziročnom porovnaní klesať. To znamená, že z tých viac než 20 percent sa dostaneme na 18, postupne na 17 a bude to klesať ďalej, pričom v budúcom roku by sme sa mohli dostať do jednociferného pásma. To však neznamená, že sa budú zlacňovať tovary či služby. To len znamená, že zdražovanie bude prebiehať pomalším tempom, než na aké sme zvyknutí z posledných mesiacov. Takže návrat do cenovej polohy z čias pred vojnou či pred pandémiou sa už len tak ľahko konať nebude a veľmi pravdepodobne už nikdy nenastane. 

Je tým najväčším vplyvom cena plynu, ktorá ťahá zdražovanie aj pri iných položkách?

Všeobecne energie hrajú, samozrejme, veľkú úlohu, ale netreba na ne hádzať celú vinu. Plyn určite ovplyvňuje cenu napríklad elektriny v celej Európskej únii, takže tu je celkom očividná závislosť a previazanosť, ale v Českej republike špecificky sa k tomu pridáva aj dlhodobo prehriaty trh práce. To znamená, že mzdy tu rástli už dokonca pred pandémiou výrazne rýchlejšie, než na území celej Únie a, samozrejme, inflačný tlak sa prejavuje práve aj cenovým rastom miezd. Čiže ak rastie cena práce, tak je to z hľadiska ekonomiky ako celku taktiež inflačný tlak, pretože firmy sa stretávajú nielen s rastom nákladov na energie alebo stavebné materiály, ale aj nákladov vo forme ľudskej práce. V prípade Česka sa k tomu teda pripája aj trh práce, aj trh s nehnuteľnos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-04 14:34:01 - Feat.: 1 - Title: Ekonóm Ľuboš Pástor: Ak do Európy prestane prúdiť plyn z Ruska, zrejme sa nevyhneme prudkej recesii 02 - Modified: 2022-07-19 14:34:01 - Feat.: 1 - Title: Ceny v Európe rastú aj o 20 percent. Prečo Slovensko dražie oveľa viac ako Nemecko? 03 - Modified: 2022-08-04 10:07:08 - Feat.: 1 - Title: Slovenské banky reagujú na razantný krok ECB. Zdražejú hypotéky a o koľko? (anketa) 04 - Modified: 2022-07-25 14:40:44 - Feat.: 1 - Title: Šanca na veľký obrat. Akcie vo svete už našli bod zlomu, hovoria odvážne predpovede 05 - Modified: 2022-07-21 07:19:28 - Feat.: 1 - Title: Prudký rast cien bytov sa nekončí. Zmena príde, zlacňovanie však nečakajte, tvrdia pre HN analytici (anketa)
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:16