Nemecký kancelár OIaf Scholz stojí vedľa plynovej turbíny, ktorá má byť prepravená do kompresorovej stanice plynovodu Nord Stream 1. FOTO: Reuters
StoryEditor

Turbína pre Nord Stream 1 je plne funkčná a dá sa odoslať do Ruska, tvrdí nemecký kancelár

03.08.2022, 15:04
Autor:
ČTKČTK
  • Pohyb turbíny bol doteraz zahalený tajomstvom.
  • Gazprom teraz čaká na dokumenty, ktoré umožnia návrat turbíny z Nemecka.
  • V stanici sú štyri náhradné turbíny.

Ruská turbína pre plynovod Nord Stream 1, ktorá bola kvôli servisu v Kanade, je plne funkčná a môže byť kedykoľvek odoslaná späť do Ruska za predpokladu, že ju Moskva bude ochotná prevziať.

Povedal to dnes nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý navštívil závod spoločnosti Siemens Energy, kde sa turbína teraz nachádza. Rusko podľa Scholca nemá dôvod návrat zariadenia zdržiavať.

Turbínu sleduje celý svet

Osud 12 metrov dlhej turbíny je pozorne sledovaný. Európske vlády totiž Rusko obvinili, že pod falošnou zámienkou znižuje dodávky plynu, aby sa tak pomstilo za západné sankcie uvalené po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

image

Exkancelár dopláca na vzťahy s Ruskom. Prišiel o štátne výhody, EÚ naňho uvalí sankcie

Moskva to popiera a ako dôvod nižšieho prietoku plynu potrubím Nord Stream 1 uvádza problémy s turbínou.

Pohyb turbíny bol doteraz zahalený tajomstvom a až do oznámenia Scholzovej návštevy nebolo presne známe, kde sa nachádza. Scholz, ktorý stál vedľa turbíny, novinárom povedal, že zmyslom jeho návštevy je ukázať svetu, že turbína existuje, funguje a môže byť dodaná, avšak musí niekto povedať, že ju chce.

Generálny riaditeľ spoločnosti Siemens Energy Christian Bruch potvrdil, že firma rokuje s ruskou plynárenskou spoločnosťou Gazprom o dodávke turbíny. Žiadna dohoda však zatiaľ nebola uzavretá, informovala agentúra Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na Scholzove slová reagoval oznámením, že Gazprom teraz čaká na dokumenty, ktoré umožnia návrat turbíny z Nemecka. Podľa Moskvy treba predložiť dokumenty, ktoré preukážu, že na zariadenie sa nevzťahujú západné sankcie.

image

Schröder sa odmieta zriecť Putina. Moskva chce vojnu riešiť diplomaticky, tvrdí po stretnutí so šéfom Kremľa

Hovorca nemeckej vlády uviedol, že na turbínu sa v súčasnosti sankcie nevzťahujú, a preto dokumenty požadované Ruskom nie sú potrebné.

Gazprom znižuje dodávky

Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre prepravu ruského plynu do Európskej únie, jeho maximálna kapacita je až 167 miliónov metrov kubických denne. Gazprom v polovici júna znížil pre problémy s turbínou objem dodávok zhruba na 40 percent kapacity potrubia.

Nemecká spoločnosť Siemens Energy, ktorá má na starosti servis turbín pre plynovod, zariadenie odoslala do Kanady na opravu a kvôli protiruským sankciám potom mala problémy s jeho vrátením. Koncom júla Gazprom oznámil technické problémy s ďalšou turbínou a dodávky Nord Streamom 1 znížil až na 20 percent kapacity.

Hlavný spor kvôli dodávkam plynu sa vedie o turbínu Siemens Energy SGT-A65, ktorá je 12 metrov dlhá a váži 20 ton. Po údržbe musí byť zariadenie prepravené späť do ruskej kompresorovej stanice Portovaja spoločnosti Gazprom, pri tranzite však zostala v Nemecku.

image

Nemecko uverilo, že bezpečnosť riešia USA a dodávky energie Rusko

Rusko poukazuje na nevyriešené problémy okolo prepravy turbíny, a tiež na západné sankcie. Berlín obviňuje Moskvu, že proces zámerne zdržiava.

Celkovo osem turbín pre stanicu Portovaja, ktorá leží pri Fínskom zálive neďaleko ruského mesta Vyborg, vyrobila spoločnosť Rolls-Royce. Jej výrobu plynových turbín však v roku 2014 kúpila spoločnosť Siemens Energy. Turbíny sú potrebné na to, aby bol zabezpečený plynulý tok plynu.

Oprava môže byť len zámienkou

Gazprom označuje stanicu Portovaja za najväčšiu kompresorovú stanicu na svete, k otázkam týkajúcim sa prevádzky plynovodu Nord Stream 1 sa však nevyjadruje.

Informovaný zdroj tvrdí, že v stanici sú štyri náhradné turbíny, ktoré majú zabezpečiť fungovanie aj v prípade, že by niektoré zo zariadení muselo opustiť stanicu kvôli údržbe. Navyše podľa zdroja môžu dve turbíny zostať v nečinnosti bez toho, aby sa znížila kapacita stanice.

image

Pokles dodávok ruského plynu cez Nord Stream 1 sa prejavil aj v SPP

Podmorský plynovod Nord Stream 1, ktorý je dlhý 1222 kilometrov a je v prevádzke od roku 2011, vedie z ruského Vyborgu do Lubminu neďaleko Greifswaldu na severe Nemecka. Z Nemecka sú na Nord Stream 1 naviazané plynovody do ďalších krajín Európskej únie.

01 - Modified: 2022-08-03 09:00:35 - Feat.: 1 - Title: Exkancelár dopláca na vzťahy s Ruskom. Prišiel o štátne výhody, EÚ naňho uvalí sankcie 02 - Modified: 2022-08-03 08:59:55 - Feat.: 1 - Title: Schröder sa odmieta zriecť Putina. Moskva chce vojnu riešiť diplomaticky, tvrdí po stretnutí so šéfom Kremľa 03 - Modified: 2022-08-06 17:24:18 - Feat.: 1 - Title: Známy český ekonóm pre HN: To najhoršie nás ešte len čaká, a to neberiem do úvahy krízový scenár 04 - Modified: 2022-07-30 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nemecko uverilo, že bezpečnosť riešia USA a dodávky energie Rusko
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:54