Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Štáty Európskej únie sa zhodli na pravidlách obmedzenia spotreby zemného plynu

26.07.2022, 12:28
26.07.2022, 14:26
Autor:
ČTKČTK
  • Európsky blok očakáva, že Rusko siahne pred zimou k ďalším obmedzeniam dodávok plynu.
  • Štáty Únie sa zhodli na obmedzení spotreby.
  • O výnimky si budú môcť zažiadať krajiny, ktoré nie sú prepojené s plynárenskou infraštruktúrou Európskej Únie.

Štáty Európskej únie sa pre očakávané obmedzenie dodávok plynu z Ruska dohodli na pravidlách obmedzenia spotreby tejto suroviny pre nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Po prvej časti rokovaní ministrov energetiky Európskej únie o tom informovalo české predsedníctvo Rady únie.

Ministri rokovali o upravenom návrhu Európskej komisie, ktorý počíta s dobrovoľnými úsporami vo výške 15 percent. Jeho súčasťou je aj možnosť vyhlásenia plynovej núdze, v ktorej budú úspory povinné. Viaceré štáty si z pôvodného návrhu vymohli ústupky.

Európsky blok očakáva, že Rusko siahne pred zimou k ďalším obmedzeniam dodávok plynu. Už v stredu chce ruská plynárenská spoločnosť Gazprom znížiť prísun suroviny plynovodom Nord Stream 1 na pätinu jeho maximálnej kapacity.

Štáty únie sa preto necelý týždeň od návrhu v nezvyčajne rýchlom čase zhodli na obmedzení spotreby.

"Európska únia je jednotná a solidárna. Dnešná dohoda jasne ukazuje, že sa členské krajiny rázne postavia proti akejkoľvek snahe Ruska rozdeliť Úniu použitím dodávok energie ako zbrane," uviedol český minister priemyslu Jozef Síkela, ktorý dnes rokovaniam s kolegami z Európskej Únie prvýkrát predsedá.

Členské krajiny sa zaviazali znížiť v období od začiatku augusta do konca marca spotrebu plynu oproti priemeru z posledných piatich rokov.

O výnimky si budú môcť zažiadať napríklad krajiny, ktoré nie sú prepojené s plynárenskou infraštruktúrou Európskej únie alebo je ich napojenie nedostatočné. Môžu si ich vyrokovať aj krajiny, ktoré majú dostatočné zásoby plynu na zimu alebo sú od plynu závislé ich kritické priemyselné odvetvia.

Výber udalostí okolo dodávok ruského plynu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu:

24. februára - Cena plynu pre európsky trh sa v reakcii na začatie útoku ruských vojsk na Ukrajinu zvýšila viac ako o tretinu a dostala sa vysoko nad hranicu 100 eur za megawatthodinu (MWh). V marci ďalej stúpala a dostala sa takmer na 350 eur za MWh, neskôr avšak opäť klesla.

8. marca - Rusko prvýkrát od napadnutia Ukrajiny otvorene pohrozilo prerušením dodávok plynu, ktorý do Európy prúdi plynovodom Nord Stream 1, ak Západ zakáže dovoz ruskej ropy.

- Európska komisia oznámila, že plánuje v tomto roku znížiť závislosť Únie od ruského plynu o dve tretiny a ukončiť závislosť od ruských dodávok plynu "oveľa skôr ako v roku 2030". Dosiahnuť to chce rýchlejším prechodom na alternatívne dodávky a čistú energiu.

23. marca - Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko už za plyn určený pre Európu nebude brať eurá ani doláre, platby sa chystá požadovať v rubľoch. Opatrenie sa podľa Putina malo týkať krajín, ktoré Rusko nepovažuje za priateľské a ktoré proti Rusku zavádzajú tvrdé ekonomické sankcie.

28. marca - Skupina najrozvinutejších krajín G7 odmietla požiadavku Moskvy platiť za ruský plyn v rubľoch. Bolo by to porušenie zmlúv, povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

31. marca - Putin podpísal dekrét, podľa ktorého musia zahraniční odberatelia od apríla platiť za ruský plyn v rubľoch. Vyhlásil tiež, že ak sa platby neuskutočnia, budú zmluvy o dodávkach plynu pozastavené.

- Francúzsky minister financií Bruno Le Maire a nemecký minister hospodárstva Habeck Putinovu požiadavku odmietli, podľa nich ide o neprijateľné porušenie zmlúv a vydieranie. Nemecký kancelár Scholz s rakúskym kolegom Karolom Nehammerom neskôr na tlačovej konferencii v Berlíne vyhlásili, že platby v rubľoch odmietajú.

1. apríla - Začala platiť požiadavka Ruska, aby odberatelia platili za plyn v rubľoch.

- Európska komisia uviedla, že európske podniky, ktorých zmluvy o dodávkach plynu s Ruskom stanovujú platby v eurách či dolároch, by nemali pristúpiť na platby v rubľoch.

6. apríla - Predseda Európskej rady Charles Michel po zverejnení piateho súboru sankcií Únie, ktorého súčasťou je aj zákaz dovozu ruského uhlia, povedal, že skôr alebo neskôr bude potrebný aj zákaz ruskej ropy a plynu.

27. apríla - Ruská spoločnosť Gazprom úplne zastavila dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Zdôvodnila to tým, že miestne plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmietli za plyn platiť v rubľoch.

11. mája - Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do krajín Európskej únie sa znížil o 25 percent. Príčinou bolo rozhodnutie Kyjeva prestať využívať kľúčovú dopravnú trasu cez meraciu stanicu Sochranovka so zdôvodnením, že tam zaznamenal nežiaduce aktivity ruských okupačných vojsk. To Moskva odmietla.

12. mája - Gazprom oznámil, že už nebude môcť vyvážať plyn do Únie potrubím Jamal cez Poľsko. Dôvodom sú ruské sankcie na firmu EuRoPol GAZ, ktorá vlastní poľskú časť plynovodu. Plynovod Jamal vedie z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka.

16. mája - Európska komisia vysvetlila, ako môžu firmy z Únie platiť za ruský plyn a pritom neporušovať Európske sankcie. Krajinám a firmám sa dostalo uistenia, že keď pošlú eurá či doláre na účet podľa požiadaviek ruskej strany a tým bude platba z pohľadu odberateľov dokončená, sankcie porušené nie sú. O konverziu prijatých devíz na ruble už sa postará ruská strana.

21. mája - Gazprom podľa informácií fínskeho operátora GasGrid zastavil vývoz plynu do Fínska.

23. mája - Poľsko vypovedalo zmluvu o výstavbe siete plynovodov na svojom území, ktorú v roku 1993 podpísalo s Ruskom.

31. mája - Gazprom zastavil všetky dodávky plynu do Holandska. Podnik oznámil, že holandská obchodná spoločnosť GasTerra nezaplatila za surovinu dodanú v apríli. Gazprom neskôr informoval, že od 1. júna zastaví z rovnakého dôvodu aj dodávky dánskej spoločnosti Orsted a do Nemecka pozastaví dodávky britskej firme Shell Energy.

14. júna - Nutnosť opráv podľa Gazpromu obmedzila kapacitu plynovodu Nord Stream 1 pre prepravu ruského plynu do Európy zhruba o 40 percent na 100 miliónov kubických metrov denne.

15. júna - Gazprom znovu znížil maximálny objem dodávok plynovodom Nord Stream 1 do Nemecka, a to na 67 miliónov kubických metrov denne. Nemecko označilo obmedzenie dodávok za politické rozhodnutie.

16. júna - Dodávky ruského plynu do EÚ ďalej klesli, Nord Stream 1 do Nemecka fungoval na 40 percent kapacity.

18. júla - Najväčší nemecký výrobca elektriny a tiež dovozca ruského plynu RWE oznámil, že dostal od Gazpromu vyrozumenie, že ruská firma ďalej nemôže plniť svoje záväzky z dôvodu zásahu vyššej moci. Rovnaké oznámenie dostal od Gazpromu tiež Uniper, ktorý je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka.

20. júla - Gazprom oznámil, že stále nedostal od nemeckej firmy Siemens Energy dokumentáciu potrebnú na opätovnú inštaláciu turbíny pre plynovod Nord Stream 1, ktorá bola na generálnej oprave v Kanade.

21. júla - Skončila sa pravidelná údržba potrubia Nord Stream 1 a dodávky zemného plynu z Ruska do Nemecka sa postupne zvýšili na 40 percent kapacity plynovodu, čo je rovnaká úroveň ako pred začiatkom údržby.

25. júla - Gazprom oznámil, že v stredu 27. júla odstaví z prevádzky ďalšiu turbínu plynovodu Nord Stream 1 pre údržbu. Dodávky plynu sa tak zase znížia, na 33 miliónov metrov kubických denne, teda na zhruba 20 percent kapacity.

26. júla - Tok ruského plynu do Nemecka potrubím Nord Stream 1 pred očakávaným znížením dodávok zoslabol. Štáty Únie sa dohodli na pravidlách obmedzenia spotreby plynu na nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Ministri rokovali o upravenom návrhu Európskej komisie, ktorý počíta s dobrovoľnými úsporami vo výške 15 percent oproti priemernej spotrebe z posledných piatich rokov.

01 - Modified: 2022-07-26 09:43:03 - Feat.: 1 - Title: USA sa v prvom polroku stali najväčším vývozcom skvapalneného zemného plynu, zvýšil sa export do Európy 02 - Modified: 2022-07-26 11:30:43 - Feat.: 1 - Title: Kuleba: Putinova plynová vojna proti Európe je pokračovaním vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2022-07-26 08:29:20 - Feat.: 1 - Title: Gazprom bez upozornenia prudko zvýšil tlak v plynovode smerujúcom cez Ukrajinu 04 - Modified: 2022-07-26 08:22:11 - Feat.: 1 - Title: Závislosť od plynu dokážeme zmenšiť. Výnimky z obmedzenia spotreby by nemali ohroziť stanovený cieľ úspor 05 - Modified: 2022-07-26 04:48:22 - Feat.: 1 - Title: Členské štáty EÚ sa dohodli na pravidlách pre obmedzenie spotreby plynu
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:02