Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Závislosť od plynu dokážeme zmenšiť. Výnimky z obmedzenia spotreby by nemali ohroziť stanovený cieľ úspor

26.07.2022, 10:22
Autor:
ČTKČTK
  • Výnimky požadované viacerými krajinami by podľa neho nemali ohroziť pôvodne stanovený cieľ úspor.
  • Únia zatiaľ znížila spotrebu plynu oproti minulým rokom zhruba o päť percent.
  • Moskva tvrdí, že je dôvodom údržba turbíny.

Ministri energetiky krajín Európskej únie by sa dnes mali zhodnúť na pravidlách obmedzenia spotreby plynu prijateľných pre všetky štáty únie.

Novinárom to pred rokovaním povedal český minister priemyslu Jozef Síkela, ktorý v rámci českého predsedníctva dvadsaťsedmičky bude prvýkrát rokovania s kolegami riadiť.

Výnimky požadované viacerými krajinami by podľa neho nemali ohroziť pôvodne stanovený cieľ úspor. Podľa eurokomisárky pre energetiku Kadri Simsonovej sa členské štáty musia pripraviť na ďalšie obmedzenia dodávok plynu z Ruska.

Motív je politický

Zatiaľ posledné oznámenie o znížení prísunu suroviny plynovodom Nord Stream 1 na pätinu kapacity je motivované politickými, nie technickými dôvodmi, dodala komisárka.

Európska komisia minulý týždeň navrhla, aby členské krajiny dvadsaťsedmičky kvôli očakávanému výpadku dodávok z Ruska znížili od augusta do marca spotrebu plynu o 15 percent oproti priemeru z minulých piatich rokov.

Kým tento cieľ by mal byť dobrovoľný, Európska exekutíva chcela mať možnosť po konzultácii s členskými krajinami vyhlásiť stav plynovej núdze, a urobiť tak zníženie spotreby v celej únií povinným.

image

Najprv opravili jednu, teraz odstavia druhú turbínu. Gazprom zníži dodávky plynu

Zástupcovia členských krajín sa podľa diplomatických zdrojov v pondelok večer po tlaku viacerých členských krajín zhodli na kompromise, ktorý zahŕňa požiadavky týchto štátov.

Počíta napríklad s tým, že stav plynovej núdze nebude vyhlasovať komisia, ale že k nemu bude potrebný súhlas väčšiny krajín.

Solidarita je najlepšia zbraň

Zahŕňa aj výnimky zo stanovených cieľov pre štáty, ktoré nie sú plne prepojené s plynovou infraštruktúrou Únie.

"Jednota a solidarita sú najlepšie zbrane, ktoré máme proti (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi a ja dúfam, že ich dnes nakoniec predvedieme," vyhlásil Síkela.

Súhrn výnimiek obsiahnutých vo výslednom kompromise by podľa neho nemal ohroziť pôvodne stanovený cieľ úspor.

Únia zatiaľ znížila spotrebu plynu oproti minulým rokom zhruba o päť percent a viaceré z nich sú doteraz vzdialené cieľu naplniť pred zimou zásobníky z 80 percent, čo sa napríklad Česku už podarilo.

Dodávky sa ešte môžu obmedziť

Podľa komisárky Simsonovej musí byť európsky blok pripravený na ďalšie obmedzovanie dodávok plynu z Ruska. Ministri by sa preto dnes mali zhodnúť na spoločnom pláne.

image

Členské štáty EÚ sa dohodli na pravidlách pre obmedzenie spotreby plynu

"Vieme, že na to nie sú žiadne technické dôvody. Je to politicky motivovaný krok a my naň musíme byť pripravení, "povedala Simsonová k pondelkovému oznámeniu ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom, že od stredy tento dodávateľ zníži objem plynu v Nord Streame 1 na pätinu maximálnej kapacity.

Moskva tvrdí, že je dôvodom údržba turbíny a sankcie zavedené proti Rusku, politici Únie označujú podobné kroky za vydieranie a snahu zvýšiť cenu plynu.

01 - Modified: 2022-07-26 04:48:22 - Feat.: 1 - Title: Členské štáty EÚ sa dohodli na pravidlách pre obmedzenie spotreby plynu 02 - Modified: 2022-07-25 16:15:46 - Feat.: 1 - Title: Najprv opravili jednu, teraz odstavia druhú turbínu. Gazprom zníži dodávky plynu 03 - Modified: 2022-07-25 16:15:03 - Feat.: 1 - Title: Plyn prudko zdražel. Rusi od stredy opäť obmedzujú dôležitú tepnu do Európy
01 - Modified: 2024-01-27 23:04:20 - Feat.: - Title: Koniec ruského plynu na Slovensku? Surovina tu tiekla, aj keď zúrila studená vojna, hovorí pre HN expert 02 - Modified: 2023-12-19 20:12:35 - Feat.: - Title: Ruský Gazprom očakáva v tomto roku hlboký prepad prevádzkového zisku 03 - Modified: 2023-12-21 07:46:44 - Feat.: - Title: Mať doma svoju elektráreň je teraz terno. Solárne panely idú proti inflácii či vládnym balíčkom (Brífing HN) 04 - Modified: 2023-12-18 18:18:55 - Feat.: - Title: Bulharsko sa pridá k zákazu dovozu ruskej ropy po mori, poplatok za tranzit plynu ruší 05 - Modified: 2023-12-11 16:45:00 - Feat.: - Title: Historický pád: Křetínského „zlatá sliepka“ na Slovensku prišla o ruský plyn, štát stratil tučnú dividendu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:43