Logo spoločnosti Electricite de France (EDF). FOTO: REUTERS
StoryEditor

Francúzska vláda chce opäť znárodniť gigant EDF. Stáť ju bude vyše osem miliárd eur

11.07.2022, 21:55
Autor:
ČTKČTK

EDF je jednou z najväčších energetických spoločností v Európe. Je tiež centrom francúzskej jadrovej stratégie, na ktorú vláda spolieha, že zmierni dopady prudkého rastu cien energií, ktorý ešte zhoršila vojna na Ukrajine.

Francúzska vláda sa chystá zaplatiť viac ako osem miliárd eur za opätovný návrat energetického gigantu EDF pod plnú štátnu kontrolu. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dva informované zdroje. Cieľom vlády je podľa zdrojov dokončiť transakciu vo štvrtom štvrťroku.

Podľa jedného zo zdrojov náklady na kúpu podielu 16 percent, ktorý štát nevlastní, môžu predstavovať až takmer desať miliárd eur. EDF a ministerstvo hospodárstva sa k správe odmietli vyjadriť.

Francúzska vláda minulý týždeň oznámila, že plánuje spoločnosť znárodniť, čo jej umožní získať väčšiu kontrolu nad reorganizáciou zadlženej skupiny v čase, keď sa Európa potýka s energetickou krízou. Vláda teraz vlastní v EDF 84 percent.

image

Zastaví Moskva dodávky plynu Francúzom? Je to najpravdepodobnejší scenár, pripúšťa Paríž

Prirážka a kúpa už na jeseň

Podľa zdrojov štát pravdepodobne urobí verejnú ponuku na trhu s prémiou k aktuálnej cene akcií. Druhá možnosť, ktorou je zákon o znárodnení, by trvala príliš dlho. Keď premiérka Élisabeth Borneová minulý týždeň plány na znárodnenie oznámila, mal podiel v držbe menšinových akcionárov hodnotu približne päť miliárd eur.

Vláda však bude musieť odkúpiť aj konvertibilné dlhopisy za 2,4 miliardy eur a ponúknuť menšinovým akcionárom výraznú prirážku, aby ich nalákala na predaj. Zdroje však upozornili, že konečné rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

Francúzsko chce, aby sa odkúpenie uskutočnilo v októbri alebo v novembri. Aby sa tak stalo, musí postupovať rýchlo. Ďalším krokom by malo byť oznámenie ponúknutej ceny a oficiálna žiadosť. Potom sa bude musieť vyjadriť samotná EDF a nezávislý expert, ktorý preskúma ponúknutú cenu.

Vzhľadom na dovolenky to bude nejaký čas trvať. Podmienky ponuky tak bude možno musieť krajina oznámiť v najbližších týždňoch, ešte pred augustovými prázdninami.

image

Chladnejšia voda aj tmavé ulice. Nemecko sa po kroku Putina chystá na najhoršie

Energetický gigant v EÚ

EDF je jednou z najväčších energetických spoločností v Európe. Je tiež centrom francúzskej jadrovej stratégie, na ktorú vláda spolieha, že zmierni dopady prudkého rastu cien energií, ktorý ešte zhoršila vojna na Ukrajine. Vláda prišla s plánom na zoštátnenie EDF takmer 20 rokov po tom, ako bola firma s veľkou slávou uvedená na burzu.

EDF je silne zadlžená, bojuje s výpadkami svojich starnúcich jadrových elektrární a stavba nových reaktorov má meškanie a predražuje sa. Nesie tiež hlavnú ťarchu vládnych opatrení, ktoré majú chrániť domácnosti pred rastúcimi nákladmi na energie.

EDF a francúzska vláda tiež teraz hľadajú nového šéfa EDF. Súčasný riaditeľ, 67-ročný Jean-Bernard Lévy, stojí na čele firmy od roku 2014 a skončiť má do marca budúceho roka. Úlohou nového šéfa bude reorganizácia a modernizácia firmy a výstavba nových jadrových reaktorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:06