Ben & Jerry's, obľúbená zmrzlina, ktorá si získala svetový trh. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Skrytá inflácia, alebo prečo je môj obľúbený nanuk menší?

04.06.2022, 16:12
Autor:
ČTKČTK

Ako výrobcovia ušetria tak, aby spotrebiteľ ostal spokojný a nič nevytušil? Zmenšením obalu si mnohí vypomôžu, vyhovárajú sa pritom na prírodu aj životný štýl kupujúcich.

Potraviny sú čím ďalej tým drahšie. Ale ľudia si možno nevšimli, že sa aj zmenšujú. Pokiaľ potravinárska firma uvedie na trh napríklad menší pohár džemu, môže si účtovať vyššiu jednotkovú cenu, a pritom sa opticky vyhnúť "zdraženiu", ktoré by znížilo predaj.

Nie je to nová taktika, napísal spravodajský server Bloomberg, ale inflačné zmenšovanie je teraz opäť v móde, pretože priemysel zápasí s prudkým rastom nákladov na všetko od pšenice cez rastlinné oleje až po energiu.

1. Kedy to začalo?

Americký novinár a humorista Art Buchwald bol jedným z prvých, kto na túto praktiku upozornil v stĺpčeku nazvanom "Balíčková inflácia", ktorý vyšiel v roku 1969. Rozšírila sa v 70. rokoch, keď výrobcovia hľadali kreatívne spôsoby, ako ochrániť svoje ziskové marže pred rastom nákladov a stagnáciou rastu.

image

Svetové ceny potravín poklesli aj v máji. Jedna z cenných položiek však prerazila cenový rekord

V súčasnosti môžeme byť svedkami javu nazývaného anglickým termínom shrinkflation (zloženým zo slov shrink – zmenšiť sa a inflation – inflácia), kdekoľvek od Austrálie po Indiu a Britániu.

Počas rokov nasledujúcich po hlasovaní o brexite zaznamenal britský štatistický úrad rad príkladov zmenšovania výrobkov, vrátane tých od spoločnosti Mondelez International Inc., ktorá znížila hmotnosť niektorých svojich čokoládových tyčiniek značky Toblerone. Avšak po protestoch spotrebiteľov sa opäť vrátili na pôvodnú veľkosť.

2. Akých druhov tovaru sa to týka?

Čohokoľvek od čokolády cez chipsy, cereálie až po polievky, a dokonca aj krmivá pre psy a pracieho prášku. Čokoľvek sa predáva v akomkoľvek balení, môže byť zmenšené. Niekedy zostane cena menšieho produktu rovnaká, inokedy je znížená neúmerne poklesu veľkosti alebo hmotnosti, takže si zákazníci horšie uvedomujú, že za svoje peniaze dostávajú menej.

Podľa britského internetového obchodu Britsuperstore, ktorý analyzoval údaje na internetovej stránke Money Saving Expert Martina Lewisa, sa zákazníci v tomto ohľade najviac sťažujú na čokoládu, ďalej potom na syry a mlieko.

3. Ktoré značky sú najhoršími previnilcami?

Robí to väčšina veľkých výrobcov potravín, od spoločnosti Nestlé SA až po Mondelez, ktorý nedávno zožal kritiku za zníženie hmotnosti tyčinky Cadbury Dairy Milk z 200 gramov na 180 gramov. Nemecký výrobca mliečnych výrobkov Müller zmenšil svoje jogurty Corner zo 130 gramov na 124 gramov, zatiaľ čo britská spoločnosť Burton's Biscuit Company znížila balenie čokoládových sušienok Maryland z 230 gramov na 200 gramov.

image

Na Ukrajine rastú ceny potravín, kilo soli kupujú za päť eur. Mnohí utečenci tak zvažujú u nás zostať

V USA spoločnosť PepsiCo Inc. znížila počet chipsov vo svojich baleniach Doritos a Domino's Pizza Inc. zaradila do svojej ponuky menej kuracích krídeliek.

4. Môžem s tým niečo urobiť?

V dnešnom svete baleného spotrebného tovaru je ťažké sa tomu vyhnúť, pokiaľ si nenájdete obchod, ktorý predáva tovar na váhu. Spotrebitelia môžu porovnávať ceny na internete pomocou porovnávacích stránok a kupovať skôr tovar predávaný pod značkami supermarketov, než od veľkých značiek, aby získali najlepší pomer ceny a kvality.

5. Čo hovorí potravinársky priemysel?

Spoločnosti uvádzajú rôzne vysvetlenia pre zníženie veľkosti produktov. Niektoré tvrdia, že zákazníci radšej nakupujú o niečo menej, pokiaľ je to stále cenovo dostupné, iné uvádzajú, že je to spôsob, ako splniť ciele v oblasti verejného zdravia alebo chrániť životné prostredie.

Spoločnosť Mondelez uviedla, že je to prvýkrát za posledných desať rokov, čo zmenšila veľkosť svojich tyčiniek Dairy Milk, a že tak urobila, aby si udržala konkurencieschopnosť.

Podľa prieskumu spoločnosti Shopmate, ktorá prevádzkuje pokladničný systém pre obchody so zmiešaným tovarom, približne polovica britských maloobchodníkov uviedla, že pre ich tržby je lepšie znížiť veľkosť balenia ako zvýšiť ceny.

01 - Modified: 2022-06-04 11:15:56 - Feat.: 1 - Title: Vojna, hlad a pandémia vrhajú na Európu tmavý tieň. Ceny energií a inflácia to len znásobujú 02 - Modified: 2022-06-03 12:34:49 - Feat.: 1 - Title: Turecko nakúpilo ukradnuté obilie. Podnikneme právne kroky, hovorí ukrajinský veľvyslanec 03 - Modified: 2022-06-02 09:57:07 - Feat.: 1 - Title: Ceny komodít rastú, potraviny tento rok zdraželi o desiatky percent, ropa až o polovicu. Výrazne klesla cena dreva 04 - Modified: 2022-06-01 12:49:57 - Feat.: 1 - Title: Slovnaft investuje do rozšírení výroby polypropylénu desiatky miliónov. Zvýši tak kapacitu a zníži objem vypúšťaných emisií 05 - Modified: 2022-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Ukrajine rastú ceny potravín, kilo soli kupujú za päť eur. Mnohí utečenci tak zvažujú u nás zostať
01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:17