Nakladanie obilia určeného na transport, ilustračný obrázok. FOTO: Reuters
StoryEditor

Turecko nakúpilo ukradnuté obilie. Podnikneme právne kroky, hovorí ukrajinský veľvyslanec

03.06.2022, 14:33
Autor:
ČTKČTK

Ruská invázia na Ukrajinu zapríčinila vznik celosvetovej potravinovej a prudký nárast cien obilia.

Ukradnuté obilie z Ukrajiny kúpilo niekoľko krajín vrátane Turecka, uviedol dnes podľa agentúry AP ukrajinský veľvyslanec v Ankare Vasyl Bodnar.

Ukrajinské veľvyslanectvo sa v súvislosti s tým chystá podniknúť právne kroky proti spoločnostiam aj jednotlivcom, ktorí boli do nákupov zapojení. Kyjev tvrdí, že Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu zabavuje na okupovaných územiach obilie, ktoré potom predáva. Moskva to popiera.

S vyšetrovaním údajného nákupu kradnutého obilia podľa Bodnara pomáhajú nielen turecké úrady, ale aj medzinárodná policajná organizácia Interpol. "Nájdeme a pred súd postavíme každého, kto sa na predaji kradnutého tovaru podieľal," uviedol Bodnar.

Zablokované prístavy

Ukrajinské prístavy na Čiernom mori, kde podľa Kyjeva čaká na vývoz približne 22 miliónov ton obilia, sú pod blokádou od začiatku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno obvinil Rusko z krádeže uskladnených potravín, zabavilo podľa neho pol milióna ton obilia a snaží sa ho predať.

image

Niektoré regióny sú ohrozené hladomorom. V ukrajinských prístavoch uviazlo 22 miliónov ton obilia

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová dnes uviedla, že správy o ruskej blokáde ukrajinských prístavov sú dezinformácie, napísala agentúra TASS. Zopakovala skoršie tvrdenie Moskvy, že za problémy s lodnou dopravou a exportom môže Ukrajina, pretože svoje prístavy zamínovala.

Konflikt podnietil celosvetovú potravinovú krízu a zapríčinil prudký nárast cien obilia, kuchynského oleja, pohonných látok a hnojív. Rusko a Ukrajina zabezpečujú takmer tretinu svetových dodávok pšenice.

Rusko je tiež kľúčovým vývozcom hnojív a Ukrajina významným dodávateľom kukurice a slnečnicového oleja. Nemožnosť vyvážať potraviny je práve jedným z dôvodov krízy, ktorá podľa odborníkov zasiahne hlavne chudobnejšie štáty sveta.

Za všetko môže Západ, tvrdí Moskva

Moskva zo situácie viní Západ a sankcie, ktoré proti Rusku zaviedol po začiatku invázie. "Musíme zdôrazniť, že riziko hladomoru v niektorých častiach sveta a odstrihnutia niektorých štátov od dodávok obilia je dôsledkom ruskej vojny, nie západných sankcií," uviedol dnes hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí.

image

Lavrov bude v Turecku rokovať o odblokovaní vývozu obilia z Ukrajiny

Berlín podľa neho silne odmieta ruské vysvetlenie, podľa ktorého za potravinovou krízou stojí Západ. Pomoc s riešením vzniknutej krízy dnes ponúkol aj bieloruský vodca Alexander Lukašenko, z ktorého krajiny ruské jednotky okrem iného podnikli inváziu na Ukrajinu.

Minsk je podľa neho pripravený diskutovať o možnom vývoze pšenice z Ukrajiny cez Bielorusko k prístavom v Baltskom mori. Podľa agentúry Belta o tom Lukašenko dnes telefonicky hovoril s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

01 - Modified: 2022-06-02 16:21:33 - Feat.: 1 - Title: Niektoré regióny sú ohrozené hladomorom. V ukrajinských prístavoch uviazlo 22 miliónov ton obilia 02 - Modified: 2022-05-31 11:13:46 - Feat.: 1 - Title: Lavrov bude v Turecku rokovať o odblokovaní vývozu obilia z Ukrajiny 03 - Modified: 2022-05-31 07:28:05 - Feat.: 1 - Title: Rusi odviezli úrodu čerešní z Melitopolu, zaplatia neskôr 04 - Modified: 2022-05-30 05:17:14 - Feat.: 1 - Title: Ruská loď priplávala do Sýrie s ďalším obilím. Malo byť ukradnuté na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:29