Ropný vrt. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Kupujú až dvadsaťnásobok. Ruská ropa mizne do Číny a Indie

02.06.2022, 12:34
Autor:
ČTKČTKredred

India donedávna dovážala z Ruska len asi dve až päť percent ropy, ktorú spotrebúva.

Rusko od začiatku vojny na Ukrajine výrazne zvýšilo vývoz ropy do ázijských krajín. Čína, ktorá bola už pred vojnou najväčším odberateľom ruskej ropy, teraz nakupuje trojnásobok toho čo predtým. India, ktorá pred inváziou ruskú ropu veľmi nenakupovala, jej nákupy medziročne zvýšila zhruba na dvadsaťnásobok.

Moskva sa teraz snaží vysporiadať s dopadmi sankcií, ktoré na ňu za jej agresiu voči Ukrajine uvalila Európska únia. Tá sa v pondelok dohodla, že do konca tohto roka zníži dovoz ropy z Ruska až o 90 percent. Moskva teraz okrem iného zvažuje aj zníženie ťažby, čím by na trhu vyvolala nedostatok suroviny a tým aj rast jej ceny, naznačil viceprezident ruskej ropnej spoločnosti Lukoil Leonid Fedun. To by Rusku umožnilo inkasovať za predaj ropy do Ázie ešte viac peňazí.

India nakupuje niekoľkonásobne viac

„Reakcii Ruska sa pochopiteľne bude venovať veľká pozornosť,“ uviedla analytička trhu komodít v spoločnosti RBC Capital Markets Helima Croftová. Rusko je tretím najväčším producentom ropy na svete, za Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou, a druhým najväčším vývozcom. Prvým je Saudská Arábia, uvádza štatistika Medzinárodnej agentúry pre energiu.

image

Ceny komodít rastú, potraviny tento rok zdraželi o desiatky percent, ropa až o polovicu. Výrazne klesla cena dreva

India donedávna dovážala z Ruska len asi dve až päť percent ropy, ktorú spotrebúva. Za celý minulý rok doviezla okolo 12 miliónov barelov, len za tohtoročný marec to však bolo asi 11 miliónov barelov a za apríl ďalších 27 miliónov. India ruskú ropu nakupuje so zľavou, ktorú vyjednala vzhľadom na vyššie riziko v súvislosti s tým, že západné štáty proti Rusku zaviedli sankcie. V máji India nakúpila ďalších asi 21 miliónov barelov ruskej ropy, ukázali to údaje analytickej firmy Kpler. 

Cena ruskej ropy sa vyjadruje podľa referenčného kontraktu na ropu Urals, čo je zmes ropy z niekoľkých ruských regiónov. Ropa Urals bola v minulých rokoch vždy lacnejšia ako severomorský Brent, ktorý je celosvetovo považovaný za referenčný typ, s ktorým sa cenovo porovnávajú ostatné typy ropy v závislosti na kvalite a dostupnosti. V súčasnej dobe sa cena ropy Urals na svetovom trhu pohybuje okolo 95 dolárov za barel, čo je výrazne viac ako pred rokom. Brent sa teraz predáva zhruba za 113 dolárov za barel.

Čo sa Číny týka, tá už pred vojnou na Ukrajine bola najväčším odberateľom ruskej ropy. Aj Peking však teraz z Ruska nakupuje výrazne viac - od marca do mája zhruba 14,5 milióna barelov, čo je zhruba trikrát toľko čo v rovnakom čase vlani.

image

Ak má byť ropa z Ruska zbraňou, treba sa jej zbaviť

Saudovia môžu zvýšiť ťažbu

Rusko nie je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), s organizáciou ale rovnako ako niekoľko ďalších významných ťažiarov ropy spolupracuje v skupine nazvanej OPEC+. Tá teraz posudzuje, ako nahradiť nižšiu ťažbu v Rusku vyvolanú západnými sankciami. Podľa predchádzajúcej dohody v OPEC+ mohlo Rusko ťažiť 10,44 milióna barelov ropy denne, v apríli však jeho ťažba dosahovala v priemere 9,3 milióna barelov denne, uviedla agentúra Reuters.

Zdroje denníka Financial Times tvrdia, že Saudská Arábia je pripravená výrazne zvýšiť ťažbu, pokiaľ sa produkcia ropy v Rusku citeľne zníži. Denník The Wall Street Journal v utorok s odkazom na svoje zdroje napísal, že niektorí členovia OPEC nechcú s ruskou produkciou ropy vo svojich celkových plánoch počítať, aby tak v OPEC+ vytvorili priestor na zvýšenie ťažby v ostatných krajinách.

image

Sporné európske embargo tvrdo poškodí Slovensko. Sulík pre HN: Viac sa vybaviť nedalo

To požadujú hlavne Spojené štáty a Európska únia, ktoré chcú dosiahnuť pokles trhových cien ropy. Zdroje agentúry Reuters v skupine OPEC+ však uviedli, že stredajšie stretnutie technického tímu OPEC sa touto záležitosťou nezaoberala. Ďalšie zdroje z OPEC+ tvrdia, že o tejto myšlienke sa nebavila ani celá skupina.

Cena ropy na svetových trhoch na správu WSJ spočiatku reagovala výraznejším poklesom. Vo štvrtok ráno sa Brent predával za menej ako 113 dolárov za barel, pred poludním už ale cena bola asi o dolár vyššia. OPEC+ podľa zdrojov nevypočuje požiadavky na výraznejšie zvýšenie ťažby a bude ju ďalej zvyšovať len v tom rozsahu, ako sa dohodol po uvoľňovaní reštriktívnych opatrení zavedených v roku 2020 po prudkom poklese dopytu v reakcii na koronavírové uzávery.

01 - Modified: 2022-05-30 16:30:14 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Spor o európsky megabalík na energie. Slovensku sa máli 1,3 miliardy eur z Bruselu 02 - Modified: 2022-05-31 14:24:19 - Feat.: 1 - Title: Kyjev víta čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ. Hovorí, že oslabí silu Ruska viesť vojnu 03 - Modified: 2022-05-31 14:47:45 - Feat.: 1 - Title: Nájdeme iných kupcov, tvrdí Rusko po čiastočnom zákaze dovozu ropy do Európskej únie 04 - Modified: 2022-05-30 13:33:36 - Feat.: 1 - Title: Ropa zdražuje. Trh čaká na výsledok rokovaní EÚ o embargu na ruskú ropu 05 - Modified: 2022-05-30 12:07:52 - Feat.: 1 - Title: Rusko by malo znížiť ťažbu ropy, aby dosiahlo lepšiu cenu, tvrdí vysoký predstaviteľ Lukoilu
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:28