Archív Zuzany Duhanovej
StoryEditor

New York City zažíva exodus. Dopyt po domoch na predmestí výrazne narástol

06.09.2020, 17:00
Autor:
koukou
Obyvatelia New York City sa vo veľkom sťahujú na predmestia.

Záujem Newyorčanov o bývanie mimo metropolu zaznamenávajú realitní makléri z priľahlých oblastí, ako je Hudson Valley, Westchester County, New Jersey a Connecticut. V posledných mesiacoch hlásia obrovský nárast dopytu po nehnuteľnostiach práve v týchto lokalitách.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom predaj domov na predmestí New Yorku vzrástol podľa realitnej kancelárie Miller Samuel o 44 percent.

V oblasti Westchester County predaje vzrástli o 112 percent, Fairfield County v Connecticute hlási nárast 73 percent, Putnam County a Dutchess County vykazujú nárast 35 a 19 percent.

Podľa denníka New York Times naopak na Manhattane klesol v júli predaj bytov o viac ako polovicu. V porovnaní s minulými rokmi tak ide o obrovskú zmenu.

Ešte pred niekoľkými rokmi bolo veľa Newyorčanov ochotných žiť v miniatúrnych bytoch v centre za veľmi vysoké ceny len preto, aby nemuseli dochádzať veľké vzdialenosti do práce a mohli byť priamou súčasťou spoločenského a kultúrneho diania veľkomesta.

Priority mení pandémia

Kvôli pandémii sú však múzeá, divadlá či športové štadióny zatvorené a pre mnohých obyvateľov New York City tak nákladný život v srdci metropoly prestal dávať zmysel. Preto sa obzerajú po pohodlnom a priestrannom bývaní za mestom, odkiaľ budú môcť v pokoji pracovať z domova.

Okrem možnosti práce z domu a nedostatku kultúrneho vyžitia je podľa realitných agentov na vine aj narastajúca kriminalita. V porovnaní s minulým rokom bolo počas uplynulých štyroch týždňov v New Yorku postrelených o 162 percent viac ľudí, zatiaľ čo v minulom roku v rovnakom období na postrelenie zomrelo 32 ľudí, tento rok ich bolo 48. Celkový počet ozbrojených útokov vzrástol o 166 percent, vyplýva z dát newyorského policajného oddelenia.

"Dopyt po domoch mimo New York City je obrovský, miestni obyvatelia pociťujú, že by mali urýchlene mesto opustiť. Povedal by som, že momentálne je medzi mojimi klientmi zhruba 60 percent práve z New Yorku," uviedol pre denník New York Times realitný agent James Hughes z New Jersey.

Ekonomické dopady

Podľa expertov by mohol odchod veľkej časti obyvateľov NYC mať na mesto zásadný ekonomický vplyv, predovšetkým prípade odchodu bohatých rezidentov.

To, čo práve z finančne zaistených obyvateľov mesto získa na daniach, je totiž momentálne nevyhnutné pre to, aby si metropola mohla napríklad dovoliť nákladné protikoronavírusové opatrenia alebo fungovanie polície.

"Odchodu obyvateľov s vysokým príjmom, predovšetkým tých, ktorí si ročne zarobia cez milión dolárov, sa veľmi obávam. Do rozpočtu mesta totiž nepostrádateľne prispievajú," hovorí Mária Doulisová, viceprezidentka newyorskej rozpočtovej komisie.

Starosta New Yorku, Bill de Blasio však hovorí, že nie je nutné mesto hneď odpísať. "Verím, že sa odchádzajúci zase vrátia. Ten, kto hovorí, že sa sila New York City už nikdy nevráti, nepozná naše mesto dosť dobre," uzatvára de Blasio.

01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 04 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 05 - Modified: 2024-03-16 10:28:01 - Feat.: - Title: Ulice New Yorku plní nelegálne lešenie. Bojovať s ním bude umelá inteligencia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:46