Reuters
StoryEditor

"Je to zemetrasenie a cunami ešte príde." Krach cestovky Thomas Cook je šokom pre Grécko

23.09.2019, 06:54
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Služby cestovnej kancelárie Thomas Cook využívalo asi 19 miliónov klientov ročne.

Jedna z najväčších cestovných kancelárií na svete, britská firma Thomas Cook kvôli finančným problémom skrachovala, informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Spoločnosť Thomas Cook patrila medzi najstaršie cestovné kancelárie na svete a jej služby využívalo asi 19 miliónov klientov ročne.

Podľa agentúry Reuters je teraz na dovolenke v zahraničí s touto firmou asi 600-tisíc ľudí a bude tak preto nutná veľká spoločná operácia vlád aj poisťovní.

Zrušili všetky lety

"Thomas Cook prestala fungovať, takže sú zrušené všetky lety tejto spoločnosti," oznámil dnes britský úrad pre civilné letectvo (CAA).

Tento úrad tiež uviedol, že už začal operáciu, počas ktorej dopraví čo najskôr domov 150-tisíc britských turistov, ktorí sú teraz s cestovnou kanceláriou Thomas Cook na dovolenke. Podľa BBC pôjde o najväčšiu operáciu svojho druhu v mierovej histórii krajiny.

Vedenie firmy Thomas Cook dnes oznámilo, že vstúpilo do "nútenej likvidácie". "Je nám veľmi ľúto, že sme neboli úspešní," uviedol dnes šéf firmy Peter Fankhauser.

Problémy v Grécku

Krach Thomasa Cooka šokoval grécky turistický sektor. "To je zemetrasenie so silou sedem a cunami ešte len príde," povedal v pondelok šéf krétskeho turistického zväzu Michalis Vlatakis pre grécke médiá. Na Kréte malo približne 70 percent všetkých firiem podnikajúcich v oblasti cestovného ruchu kontrakty s koncernom Thomas Cook.

Len v tomto roku dopravila spoločnosť Thomas Cook na Krétu 400-tisíc návštevníkov. "V súčasnosti je ich tu ešte asi 20-tisíc," uviedol Vlatakis. Teraz je podľa neho potrebné sa o nich čo najlepšie postarať, aby aj v budúcnosti zostali verní Kréte. Dodal, že krach koncernu bude mať trvalý vplyv na cestovný ruch v Grécku.

Končí aj CK Neckermann

V súvislosti s krachom Thomasa Cooka prestala zájazdy predávať aj česká CK Neckermann, ktorá patrila pod britskú cestovku. 

"Thomas Cook aj Neckermann v ČR prestali do odvolania predávať zájazdy, až do vyriešenia právnych vecí okolo vlastníckej štruktúry," povedal iDNES.cz podpredseda Asociácie českých cestovných kancelárií Jan Papež.

CK Neckermann má v zahraničí stovky českých klientov. Koľko ľudí má v ruke zakúpenú, zatiaľ nerealizovanú dovolenku, nie je zatiaľ jasné.

"Všetci českí klienti na dovolenke sú obstaraní tak, aby sa nemuseli vracať domov predčasne. Thomas Cook má letenky riadne zaistené v zmluvách a z hľadiska ubytovania sa postará o to, aby sa ľudia nemuseli predčasne vracať," dodal Papež. Či sa medzi klientmi cestovnej kancelárie nachádzajú aj Slováci zisťujeme. 

Žiadali o pomoc

Firma požiadala minulý týždeň o pomoc aj vládu v Londýne a počas posledných dní viedla horúčkovité rokovania s veriteľmi aj britskou vládou o finančnej pomoci.

​Spoločnosť Thomas Cook si už minulý mesiac dohodla finančnú injekciu 900 miliónov libier. Veriteľské banky však potom požiadali, aby si firma zabezpečila ďalších 200 miliónov libier ako rezervu pre zimné mesiace.

Thomas Cook bola založená v roku 1841 a patrí tak medzi najstaršie cestovné kancelárie na svete. Vo svete zamestnáva asi 22-tisíc ľudí, z toho 9-tisíc v Británii.

01 - Modified: 2023-11-23 09:35:09 - Feat.: - Title: Anticenu Sexistický kix získala známa cestovka. Podaril sa jej husársky kúsok - v reklame spojila sexizmus, rasizmus a kolonializmus 02 - Modified: 2023-10-27 09:21:46 - Feat.: - Title: Majú miliónové tržby, no na krku dlžoby. Cestovku z juhu Slovenska vylúčili z asociácie 03 - Modified: 2023-09-19 11:17:32 - Feat.: - Title: Cestovná kancelária TUI očakáva dobré výsledky napriek problémovému počasiu 04 - Modified: 2023-08-09 10:15:16 - Feat.: - Title: Nemecká cestovka TUI vykázala prvý zisk od začiatku pandémie 05 - Modified: 2023-07-04 13:01:35 - Feat.: - Title: Dovolenky zdraželi, ale Slovákov to neodradilo. Rekordne veľa ľudí vlani odcestovalo na tri a viac pobytov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:29