StoryEditor

Slovensko si polepší. Svet je z najhoršieho vonku

10.10.2013, 00:05
Globálna ekonomika je podľa Deutsche bank z najhoršieho vonku. Analytici v Téme týždňa hovoria, že aj Slovensko čoskoro pocíti zlepšenie.

Podľa analýzy Deutsche Bank je najhoršie za nami a globálna ekonomika mieri k vyššiemu rastu. V Japonsku sú viditeľné prvé výsledky "Abenomie", na americkom trhu nehnuteľností sa zdá, že prišlo skutočné oživenie, aj keď jeho tempo pribrzdil rast výnosov vyvolaný obavami zo zmeny politiky Fedu. Americkí ekonómovia sú optimistami aj čo sa týka vývoja na trhu práce, ktorého zlepšenie by sa malo pozitívne premietnuť do rastu spotrebiteľských výdavkov a následne do celej ekonomiky. Eurozóna pravdepodobne ukončila najdlhšiu recesiu vo svojej krátkej histórii. Rast vo výške 0,3% dosiahnutý v druhom štvrťroku pravdepodobne zabezpečilo hlavne Nemecko a Francúzsko, ale tempo poklesu na juhu menovej únie sa tiež výrazne znížilo. Rast PMI, ktorý je zrejmý takmer vo všetkých krajinách eurozóny, naznačuje, že v druhej polovici roka by sa mal dostaviť rast.

Ekonómov sme sa pýtali, či môžeme tvrdenia Deutsche bank považovať za náznak oživenia. Či tomu zodpovedá aj situácia na finančných trhoch. Aký dopad môžem mať shutdown USA na globálne oživenie a kedy môžeme na Slovensku očakávať výsledky oživenia. Tiež nás zaujímalo, prečo investori utekajú z emerging markets, ak svetová ekonomika naozaj ožíva.


 

Kamil Boros
X-Trade Broker

Môžeme uvedené informácie považovať za znak oživenia globálnej ekonomiky?
Čo sa týka USA, tak tam ekonomika rastie miernym tempom 2-3 percenta ročne. Takéto tempo rastu by z nášho pohľadu malo pokračovať aj v tomto a nasledujúcom roku. Čo sa týka eurozóny, tak tá sa dostala z recesie a mala by v dohľadnej dobe rásť miernym tempom.
Aby sa ale popredné ekonomiky vymanili z nerovnováh a vytvorili tým základ pre udržateľnejší, tak musí rásť rýchlejšie ako nový dlh. A to nielen dlh štátov, ale aj domácností. To ešte zatiaľ nie je na programe, a tak v najbližších rokoch očakávame pokračovanie pomalšieho rastu.

Finančné trhy sú ohľadom rastu dokonca optimistickejšie. V cenách akcií, predovšetkým tých amerických, je započítané výraznejšie oživenie v budúcnosti, prípadne vyššia inflácia.

Z nášho pohľadu nebude mať shutdown usa dopad na oživenie globálnej ekonomiky. Straty na HDP vyplvývajúce z čiastočnej uzávierky vlády nie sú veľké, navyše nečakáme, že by mohla trvať viac ako niekoľko týždňov. Väčší problém pre globálnu ekonomiku by mohlo byť nenavýšenie dlhového stropu a prípadný technický bankrot USA. Takýto scenár ale považujeme za veľmi málo pravdepodobný.

Odchod investorov z emerging markets skôr súvisí s uvoľnenou politikou popredných centrálnych bánk na čele s FEDom, lacné peniaze z týchto ekonomík prúdili do emerging markets s výrazne vyšším úročením. V súčasnosti, keď sa hovorí o privretí kohútikov zo strany FEDu a aj miernom oživení v Európe, ktoré znižuje potrebu uvoľňovania do budúcna, tak tieto toky kapitálu nabrali spätný chod.

Vzhľadom na oživenie globálnej ekonomiky očakávame, že by rast slovenského HDP by mohol začať zrýchľovať už v treťom kvartáli.

 

Richard Koza
Atwel

Ja si nie som istý, či ide o skutočné oživenie. Je pravda, že na mnohých miestach sa poklesy ekonomík zastavili. Ale to sa dalo čakať, nič nemôže klesať večne. Podľa môjho názoru však skôr než o oživenie, ide o prosté zastavenie pádu.

Situácia na finančných trhoch je rôznorodá. Americké akcie sú na tom celkom dobre, Európa - záleží čo a kde a Emerging markets prešli výpredajmi. Takže aj na týchto trhoch sa odráža to, že dnes nie je presne jasné, či sú pred nami ďalšie poklesy alebo skôr rasty.

Najväčší problém v súvislosti so shutdownom v USA je neistota, nech sa rozhodnú akokoľvek, bude to lepšie, pretože investori budú môcť reagovať. Najhoršia je neistota, kedy nie je jasné čo bude. Shutdown štátnej správy nie je taký problém. Problém dlhového stropu predstavuje väčšiu komplikáciu a ak by nedošlo k riešeniu, mohlo by to mať vplyv na celý svet.

Odchod investorov z emerging markets je práve tým paradoxom rastu. Ale odchod investorov z EM súvisí najmä s uťahovaním likvidity a dostupnosti USD vo svetovom obchode. USD je vo fáze pomalého ale istého znižovania objemu tejto meny vo svete (pretože USA má stále menší a menší deficit bežného účtu a obchodnej bilancie) a to sa musí prejaviť v EM krajinách.

Vývoj na Slovensku závisí od exportu do krajín EÚ. V EÚ sa dá skôr očakávať stagnácia ako významnejší rast. Očakával by som preto ako v SR tak aj ČR skôr zastavovanie poklesu než významnejšie rasty.

 

Karel Urbanovský
FinAsist

Podľa môjho názoru nemôžeme hovoriť o oživení globálnej ekonomiky, pretože rozvinuté ekonomiky síce posilňujú, ale naopak emerging markets svoj ​​ekonomický rast spomaľujú. Navyše MMF tento rok už po šiestykrát za sebou zhoršil svoju globálnu prognózu, aktuálne na rast 2,9 % v tomto roku, čo je najmenej od roku 2009, a na 3,6 % v roku budúcom.

Väčšina akciových indexov dosiahla v tomto roku nových maximálnych hodnôt, avšak nikde nie je povedané, že ešte do konca roka nemôžu tieto maximá ďalej rásť.

Shutdown USA by mal nesporne značný vplyv na oživenie globálnej ekonomiky a jej ďalší vývoj - možno podobný ako pri počiatkoch finančnej krízy. Podľa môjho názoru sa však nakoniec, rovnako ako už niekoľkokrát v minulých rokoch, politici dohovoria a zvýšia limit pre zadlženie.

Svetová ekonomika síce rastie, ale práve emerging markets svoj ​​ekonomický rast spomaľujú, čo potvrdil aj ekonóm MMF Olivier Blanchard v predslove k novej správe MMF. Takže odchod investorov z tejto sekcie je pochopiteľný.

Globálna ekonomika síce ožíva, ale zatiaľ stále pomalým tempom. Podľa môjho názoru sa však reálne oživenie ekonomiky na Slovensku prejaví až v horizonte niekoľkých mesiacov, podobne ako sa finančná a ekonomická kríza na Slovensku prejavila až niekoľko mesiacov po svojom nástupe v USA. Skrátka všetko chce čas.

01 - Modified: 2005-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší dopingový škandál na Tour
01 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 02 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 03 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 04 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 05 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:07