StoryEditor

Fondy sa pripravujú na horskú dráhu

02.01.2014, 11:21
Japonská akciová rely môže pokračovať

Ak sa americká burza môže za uplynulých 12 mesiacov pochváliť rekordnými ziskami, o japonskej to platí dvojnásobne, a to doslova. Index Nikkei sa minulý týždeň prvýkrát po šiestich rokoch pozrel nad psychologickú hranicu 16 -tisíc bodov, a od začiatku roka si tak pripísal 54 %, najviac medzi rozvinutými trhmi. Index Dow Jones si v rovnakom období polepšil o 25 %, hongkonský Hang Seng pridal len 2,5 %. Veľa správcov portfólií pritom vsádza na to, že japonská akciová rally bude pokračovať, aj keď s väčšími výkyvmi.

Koniec deflácie

Burze v Tokyu pomohla dôvera investorov v plán premiéra Šinzó Abeho na ukončenie dvoch desaťročí trvajúce deflácie, sprevádzané hospodársku stagnáciou. Abeho stratégia má v očiach mnohých pomôcť zvýšiť korporátnu zisky a vyhnať ceny akcií aj v nadchádzajúcom roku.

V úspech Abenomiky veria aj zahraniční investori. Príliv cudzích prostriedkov na japonský akciový trh za prvých 11 mesiacov roku 2013 dosiahol v prepočte 142 mld USD. O rok skôr to za rovnaký čas nebola ani desatina.

„Domnievam sa, že japonské akcie čaká ďalší hviezdny rok, aj keď nie bez volatility,“ tvrdí Nader Naeimi, ktorý v Sydney pre AMP Capital Investors spravuje fond v hodnote 100 mil USD. Dodáva, že do pozícií sa chystá nastupovať po akomkoľvek poklese. Naeimi verí, že Abeho politika a jej dosiaľ najvýraznejšia prejav - dramatické oslabovaniu jenu - vylepší výsledky exportérov. Slabšie mena gigantom typu Panasonic či Toyota prospieva jednak tým, že ich produkciu na zahraničných trhoch činí lacnejšie, a teda konkurencieschopnejšie. Zároveň sa japonským exportne orientovaným podnikom zvyšujú tržby, pretože z dolárov či eur po prevedení domov získajú viac jenov. Svoje by o tom mohol rozprávať napríklad výrobca zábavnej elektroniky Sony, ktorého akcie v uplynulom roku posilnili o závratných 87 %.

Len za posledný rok voči doláru oslabil o 17 % a výhľad do budúcnosti hrá ďalej v jeho prospech. Americká centrálna banka totiž ohlásila postupné obmedzovanie programu stimulačných nákupov štátnych a hypotekárnych dlhopisov, čo by malo prispieť k posilňovaniu dolára.

Slabší jen

Nikkei začal svoju spanilú jazdu krátko potom, čo bol na jeseň roku 2012 Šinzó Abe po vyhratých voľbách menovaný do úradu. Nový premiér splnil predvolebnom sľubom a začal zvyšovať štátne výdavky. Centrálna banka medzitým rozbehla rozsiahly program odkupov aktív, v rámci ktorého mesačne z trhu povysáva dlhopisy za 7 biliónov jenov a nepohrdne ani rizikovejšími inštrumentu typu akcií japonských realitných trustov. Podľa niektorých ekonómov bude Bank of Japan s touto politikou pokračovať aj po roku 2015, pričom by mohla rozšíriť spektrum nakupovaných aktív. Inflácia totiž zostáva stále ďaleko pod 2 % cieľom centrálnej banky.

„Očakávame, že jen oslabí a že Abeho vláda oznámi ďalšiu fiškálnu stimuláciu či kvantitatívne uvoľňovanie,“ napísala Grace Tamová z hongkongskej pobočky spoločnosti JPMorgan Asset Management, ktorá v Ázii spravuje cez 90 mld USD. Aj keď počíta s väčšími výkyvmi, expozíciu v Japonsku bude počas korekciou ďalej navyšovať.

Prikupovať chce aj Meret Gaugler zo švajčiarskej spoločnosti Lombard Odier Investement Managers. Jeho fond o veľkosti 360 mil USD plánuje zvýšiť podiel japonských cenných papierov v portfóliu na 10 % zo súčasných 7 %.

Efekty Abeho menovej a fiškálnej politiky sú zatiaľ napospol pozitívne (rastie vývoz, priemyselná produkcia aj objednávky), ale rad investorov má pochybnosti o premiérovo odhodlanie presadiť štrukturálne reformy. Spotrebiteľská dôvera sa zlepšuje piaty mesiac v rade, avšak zraziť by ju mohlo plánované zvýšenie dane z obratu z 5 % na 8 %, s ktorého pomocou sa vláda snaží spacifikovať obrie verejný dlh.

01 - Modified: 2005-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko ročne prichádza takmer o miliardy
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 04 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 05 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:42