StoryEditor

Rakúsko ročne prichádza takmer o miliardy

15.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR
Všetky druhy daňových podvodov v Rakúsku podľa ministra financií Karla-Heinza Grassera dosahujú ročne deväť až 11 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Štátny rozpočet tak prichádza každý rok až o 25 miliárd eur, teda asi 972 miliárd korún.

Všetky druhy daňových podvodov v Rakúsku podľa ministra financií Karla-Heinza Grassera dosahujú ročne deväť až 11 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Štátny rozpočet tak prichádza každý rok až o 25 miliárd eur, teda asi 972 miliárd korún. Británia len v dôsledku podvodov organizovaných skupín pri platení obratovej dane stráca ročne tri miliardy eur a podobne je to aj v Holandsku, Nemecku či Taliansku.
Rakúsky minister chce v budúcnosti bojovať výraznejšie najmä proti daňovým podvodom organizovaných skupín. Zatiaľ je to ešte stále len boj proti veterným mlynom. Potvrdilo sa to v ťažení úradov proti fingovaným firmám a zamestnávaniu načierno v stavebníctve.
Grasser poukázal na niektoré úspešné riešenia. V stavebníctve patrí medzi ne zásada, že daň z obratu odvádza štátu až konečný spotrebiteľ (reverse-charge-systems). Za komplikovaným názvom sa teda skrýva maximálne zjednodušenie vyberania tejto dane. Ekonómovia vyrátali, že týmto opatrením prichádza do rakúskeho štátneho rozpočtu ročne o 200 miliónov eur viac.
Minister sa vehementne zasadzuje za to, aby sa medzi podnikmi systém zápočtov a odpočtov odvedenej obratovej dane štátu zrušil v celej EÚ. Minister chce tento princíp presadzovať na budúci rok počas rakúskeho predsedníctva v spoločenstve. V prípade, že sa mu to nepodarí, bude sa usilovať o získanie výnimky pre svoju krajinu. Mala by platiť od roku 2007.
Mnohí finanční experti v únii však pochybujú o účinnosti Grasserovho modelu. Podľa nich štát časom stratí prehľad o tom, kto stojí na konci reťaze, kto mal teda odviesť obratovú daň štátu. Lebo u toho, kto nezarátava daň do svojich faktúr, niet čo kontrolovať.
Na rakúskom ministerstve financií sa radi zmierujú so stratou možnosti tejto kontroly. Chcú obmedziť organizovanú kriminalitu v ekonomike. Kolotočom podvodov nazývajú systematické olupovanie štátnej pokladnice. Viaceré firmy realizujú obchody bez toho, aby medzi nimi došlo k výmene tovarov. Podvodníkom ide len o to, aby od štátu dostali späť daňové preddavky, ale obratovú daň, samozrejme, neplatia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 04:27