StoryEditor

Recept úspešných na to, aby vždy dostali, čo chcú

22.02.2016, 13:07
Aj úspechu sa dá naučiť, je obľúbené tvrdenie mnohých ľudí, ktorí sa presadili v biznise. Ich prístup ich často odlišuje, a pritom sa mnohí riadia podobnými princípmi a pravidlami.

​Úspech môže mať viacero podôb. V každom smere však znamená niečo iné. Akokoľvek sa budete snažiť definovať ho, neuspejete, pretože ide pocit. Stačí, ak viete, že robíte veci správne, a po týchto rozhodnutiach prichádzajú aj očakávané výsledky. Napriek tomu existuje mnoho vecí, ktoré vám môžu cestu k tomu uľahčiť. Inšpirujte sa:

Poznať, čo chcete

Prvá a najdôležitejšia vec, ktorú robia úspešní ľudia, je taká jednoduchá, že na ňu väčšina ľudí zabúda: proste vedia, čo chcú. Keď viete, čo chcete, môžete sa sústrediť na to, čo potrebujete, a získať, čo chcete. (Keď si nie ste istí, čo od života a od kariéry očakávate, začnite tým, ako si tento cieľ nájsť, čítajte, pozorujte okolie, počúvajte príbehy ľudí a urobte si vo veciach jasno.)

Asertivita na prvom mieste

Za úspechom je aj veľká miera správneho prístupu – byť zároveň drzý a úprimný. Vyváženie týchto dvoch charakteristík je podstatou asertivity. Nie je to totiž vlastnosť, s ktorou sa ľudia rodia. Každý sa to môže naučiť.

Stále sa učiť

Možno ste počuli staré príslovie „great leaders are readers“ (veľkí vodcovia sú čitatelia). Z väčšej časti treba povedať, že je to pravda. Úspešní ľudia sa neustále učia a čítajú o tom, čo chcú dokázať. Keď máte málo času, sledujte weby, vyhľadávajte si články, záujmy, ktoré vám prinesú dostatok odpovedí na to, čo práve potrebujete na ďalší krok.

Robiť veci zmysluplné

Jednou z najmocnejších vecí, ktoré úspešní ľudia robia, aby vždy dosiahli, čo chcú, je, že robia veci zmysluplne. To znamená, že do čohokoľvek sa pustia, je pre nich zmysluplné (a nemusí byť pre nikoho druhého). Vedia, že sa to oplatí jedine vtedy, ak vám na tom záleží.

Nebáť sa opýtať

Väčšina ľudí je príliš hanblivá pýtať si, čo naozaj chcú. Nebuďte ako oni. Tu je cvičenie, ktorým to môžete prekonať: nabudúce, až budete niečo kupovať, bez ohľadu na to, čo to je, vypýtajte si zľavu. Najhoršie, čo sa vám môže stať, je, že sa predavačka v obchode zasmeje. V najlepšom prípade budete mať skúsenosť s vyjednávaním, keď si budete kupovať napríklad nové auto.

Akcia na prvom mieste

Náhľad bez akcie je zbytočný. Úspešní ľudia vedia, že keď chcú dosiahnuť, čo chcú, musia podniknúť veľké kroky. Jedno z najlepších cvičení je toto: nikdy nenechajte vidinu cieľa bez akcie na dosiahnutie úspechu. Inak povedané: keď sa rozhodnete, že niečo chcete, alebo si dáte nejaký cieľ, urobte niečo, čokoľvek, čo vás privedie bližšie k dosiahnutiu cieľa. Ak to vzdáte bez pokusu, nemôžete povedať, že ste neuspeli.

Vedia naplno využiť čas

Už ste počuli o „NET“ čase? Znamená to „no extra time“ – „nemám času nazvyš“. Príklad: keď šoférujete, počúvate Mylie Cyrus? Alebo počúvate audio knihu? Úspešní ľudia berú tento „NET“ čas veľmi vážne. Kúpte si audio knihu a začnite počúvať knihy o biznise a o sebazdokonaľovaní počas jazdy do práce. Alebo keď máte práve voľno, namiesto pozerania televízie či popíjania kávy, drinku, prečítajte si niečo o tom, čo vás zaujíma. Využívajte svoj voľný čas naplno.

Sú najmä vodcami

Nepotrebujete mať formálnu autoritu, aby ste sa stali vodcom. Musíte si to len vybrať. Všetci úspešní ľudia to vedia. A mali by ste aj vy. Nečakajte na nikoho iného, aby to spravil, pretože pravdou je, väčšina ľudí chce, aby ju viedli. Tak vstaňte a nárokujte si svoju autoritu. Buďte šéfom, akého ste vždy chceli mať.

Na konci dňa sú všetky postrehy zo sveta nanič, ak ich nezrealizujete. Je len na vás, ako naložíte s týmito radami a ako ich zakomponujete do svojho života a kariéry.

Článok bol zverejnený na webe JET by J&T.

01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-03-07 09:34:10 - Feat.: - Title: Úspech predstavuje veľký prínos v rámci vývoja sebadôvery 03 - Modified: 2024-02-19 10:00:00 - Feat.: - Title: Vieš čo máš robiť, keď ti spadne iPhone do vody? Apple vydal jasný návod, na ryžu rýchlo zabudni 04 - Modified: 2024-02-16 09:00:15 - Feat.: - Title: Banská Štiavnica v New York Times. Známe americké noviny ospevujú obľúbenú atrakciu: Absolútna šupa, reaguje zakladateľ 05 - Modified: 2024-01-02 14:34:47 - Feat.: - Title: Hviezdy im budú priať vo veľkom: Tieto znamenia zverokruhu čaká úspešný a šťastný rok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:43