StoryEditor

Ďalší front ropných vojen: Saudská Arábia proti Rusku

20.10.2015, 17:58
Na nedávnom investičnom fóre si šéf najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosneft Igor Šechina sťažoval, že Saudovia vstupujú na poľský trh.

Tohto ich kroku sa obávajú aj ďalšie ruské firmy a špekulujú o tom, či nepovedie k významným zmenám na západných energetických trhoch. Spoločnosť Tatneft sa tak ústami svojho vedenia pýta, či by "ruská vládna stratégie pre energetiku nemala obsahovať nejaké nástroje, ktoré by bránili ruské záujmy na trhoch západných krajín".

Sovietský zväz vládol Európe

Európske firmy obchodujúce s ropou a tiež rafinérie potvrdzujú, že Saudská Arábia ponúka svoju ropu s výrazným diskontom. Táto ropa je tak na trhu atraktívnejšia než tá z Ruska. Väčšina rafinérií na východe Európy je síce technologicky závislá na ruskej rope, ale aj napriek tomu má Rusko dôvod na obavy. V sedemdesiatych rokoch posielala Saudská Arábia do Európy polovicu svojej ťažby. Potom ale Sovietsky zväz postavil ropovody zo Sibíri a Saudovia sa preorientovali na ázijské trhy. Tam rástol dopyt a ceny boli výhodnejšie.

Podiel ropy zo Saudskej Arábie na európskych trhoch postupne klesal a v roku 2009 dosiahol len 5,9 percent. Podiel Ruska sa v roku 2011 dostal na 34,8 percent. V posledných rokoch sa ale Saudovia snažia v Európe opäť presadiť a ich podiel sa v roku 2013 dostal na 8,6 percent. A teraz skúša svoje šťastie aj v Poľsku.

Saudi proti všetkým

Poľsko bolo dlho klientom Ruska podobne ako ďalšie východoeurópske krajiny. Minulý rok predstavovali dodávky z Ruska asi tri štvrtiny celkovej spotreby ropy v tejto krajine. Poľsko sa ale intenzívne snaží znížiť závislosť na ruskej rope od chvíle, kedy Putin pristúpil k zabrániu Krymu. Poľsko sa v tejto oblasti snaží spolupracovať s blízkymi krajinami vrátane Litvy, Lotyšska a Estónska.

Kremeľ už dlho cíti, že v Európe silnejú snahy o diverzifikáciu zdrojov ropy. Rusku sa medzitým podaril prienik do Ázie, kde je Saúdom zdatným konkurentom. Teraz sa zase Saudská Arábia snaží vyvolať cenovú vojnu, a to nielen voči americkým ťažiarom, ale voči všetkým krajinám, ktoré nie sú členmi OPEC. A útočí aj na trhy, ktoré tradične patrili Rusku.

Rusko a Saudská Arábia majú tiež rozdielne záujmy v Sýrii a všetko môže skončiť intenzívnejšími spormi. Obe krajiny sú pritom závislé na príjmoch z ropy a udržanie podielu na trhu pre nich predstavuje otázku prežitia. Rusko dúfa, že až sa na ropný trh vráti jeho spojenec Irán, bude schopné sa nejakým spôsobom podieľať na nových ziskoch. Možno vsádza na nové ropovody vedúce cez Sýriu. Zároveň chce zabrániť tomu, aby tu viedli exportné cesty Saudskej Arábie. Pokiaľ budú ohrozené ruské záujmy v Európe, Putinova motivácia na presadenie vlastného riešenia v Sýrii len vzrastie.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za Sony do Nitry prichádza Daidong
01 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 04 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:56