StoryEditor

Fed kradne Sýrii pozornosť

18.09.2013, 10:54
Autor:
Ole HansenOle Hansen
Komoditné trhy pozornosť presúvajú z nepokojov v Sýrii na nastávajúce rozhodnutie Fedu.

V minulom týždni poľavil strach, či západné mocnosti vykonajú v Sýrii vojenský zásah. Čelní predstavitelia Ruska a Spojených štátov sa nakoniec dopracovali k dohode, ktorá by mala Sýriu vyčistiť od chemických zbraní. A aký to malo vplyv na komodity? Trhy s ropou začali padať dole, a o poznanie horšie sa viedlo aj zlatu. V budúcom týždni, konkrétne 17. a 18. septembra, sa totiž uskutoční stretnutie Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC). Na ňom má americký Fed (na snímke šéf Bernard Bernanke) oznámiť začiatok konca svojho masívneho programu nákupu aktív.

Situácia okolo Sýrie aj Fedu mala negatívny vplyv na energetiku, priemyselné kovy a hlavne vzácne kovy. Súčasne ich ťahali nadol aj pretrvávajúce pochybnosti, ako je to vlastne s ekonomickým oživením - a to keď dáta z európskeho priemyslu boli slabšie, než sa čakalo, a v Spojených štátoch sa spomalila tvorba voľných pracovných miest. Poľnohospodársky sektor potom hlásil zmiešané výsledky - opačným smerom sa vydali sójové bôby a kukurica, zatiaľ čo medzi tri najlepšie prosperujúce komodity sa zaradili pomarančový džús, cukor a káva.

Cena ropy síce klesla, ale situácia okolo Sýrie zostáva napätá

Keďže sa podstatne znížilo riziko amerického útoku v Sýrii, ropa nezvládla udržať svoju rizikovú prémiu, ktorú si v posledných týždňoch hromadila. Cena jej severomorského variantu Brent dokonca klesla prvýkrát za posledných päť týždňov. Dokázala si však udržať hranicu podpory nad 110 dolármi za barel, čo je vlastne priemerná cena Brent za posledných pár rokov. Aj keď Sýria v súčasnej chvíli nemá na situáciu na Blízkom východe (ktorý produkuje 35 percent celkových svetových zásob) tak veľký vplyv, dajú sa očakávať ďalšie tvrdé vyjednávania. Celá anabáza sa môže znovu rýchlo opakovať a následne obnoviť starosti okolo dodávok ropy.

Neustále štrajky v líbyjských prístavoch ropu naopak podporujú v raste. Denná produkcia v tejto severoafrickej krajine klesla len za posledných niekoľko mesiacov z 1,3 milióna barelov až na terajších 300 tisíc barelov denne. Svetové zásoby ropy sa tak začali stenčovať - a to napriek Saudskej Arábii, ktorá sa v priebehu augusta snažila a ťažila ropu najrýchlejším tempom za posledných 32 rokov. Zásoby ropy v krajinách OECD sa tak ocitli pod tlakom - voľné zásobné kapacity ropy a ropných produktov sa prepadli až na najnižšiu úroveň za uplynulé dva roky v porovnaní s tým, aký býva ich dlhodobý priemerný stav v tomto ročnom období.

Tiež Medzinárodná energetická agentúra (International Energy Agency – IEA) podržala ropu hore, keď minulý týždeň zverejnila svoju mesačnú správu. Pre rok 2014 totiž predpovedala, že sa denný dopyt po rope vďaka rastu ekonomiky zvýši o 1,1 milióna barelov ropy. Hoci agentúra v rámci makroekonomického výhľadu počíta s lepšími číslami, upozorňuje tiež na to, že ak sa spomalenie v rozvíjajúcich sa ekonomikách z posledného kvartálu presunie aj do nového roka, mohlo by to mať na ropné trhy negatívny dopad.

Navyše pomaly sa blížime k októbru a očakávanému sezónneho spomalenia dopytu. Ropní hráči by potom mali mať priestor na to, aby znovu vybudovali zásoby. Zároveň však bude záležať na Líbyi, kedy začne svoju ropu opäť vyvážať. Ceny čierneho zlata by sa tak smerom k štvrtému kvartálu mohli začať znižovať. Ak totiž dôjde k návratu pod 110 dolárov za barel, mohlo by to viesť k ďalšej likvidácii dlhých pozícií zo strany hedgeových fondov. A tým by vznikol priestor pre opätovný prepad cien.

Zlato a striebro s blížiacim sa koncom kvantitatívneho uvoľňovania strmo padajú

Keďže geopolitické napätie poľavilo a špekulácie ohľadom rozhodnutia FOMC silneli, zlato sa prepadalo najrýchlejším tempom za posledných deväť týždňov. Výpredaj potom ešte zmohutnel vo štvrtok, keď bola prekonaná hodnota 1 350 dolárov za uncu. Zastavil sa až potom, čo technická hranica podpory smerovala ku 1 300 dolárom - to keď si investori začali pred víkendom vyberať svoje zisky. Pokles zlatého kovu mali na svedomí predovšetkým obchodníci spoliehajúci sa na momentum. Teda hlavne hedgeové fondy, ktoré počas augusta výrazne zvýšili svoje čisté dlhé pozície na zlate. Využívali pritom v prvom rade uzatváranie krátkych pozícií (tzv. short - covering). Tým pádom presun k negatívnemu momentu poskytol na klesajúcom trhu mnohým fondom priestor pre obnovenie shortových pozícií.

Neistota okolo dopadov očakávaného stredajšieho oznámenia Fedu sa preniesla aj na vzácne kovy, ktoré dovtedy zostanú v defenzívnej polohe. Avšak aj keď sa začne koniec kvantitatívneho uvoľňovania, mohol by sa objaviť argument, že sa to do ceny zlata v poslednej dobe už premietlo. Nemôžeme tak ani vylúčiť, že zlato naskočí po pozorne sledovanej správe z Fedu na rastovú (a úľavovú) rally. Tento nárast by pravdepodobne musel byť podporený klesajúcimi výnosmi amerických štátnych dlhopisov. Desaťročné štátne bondy už teraz balansujú pod hranicou troch percent. Pritom od chvíle, kedy šéf Fedu Ben Bernanke v máji prvýkrát predznamenal koniec nákupov aktív, vzrástli o viac ako jedno percento.

Množstvo zlata držaného prostredníctvom burzovo obchodovaných produktov (Exchange Traded Products - ETP) už dva týždne za sebou sprevádzajú čisté redukcie. To len dokazuje stále vlažný postoj zo strany inštitucionálnych investorov. Aby sa ceny zlata mohli posúvať smerom nahor, musel by sa v tomto dôležitom segmente investorov zmeniť sentiment. Samotný fyzický dopyt totiž zlatu k rastu nestačí.

V najbližších dňoch je potrebné strážiť nasledovné technické hodnoty: po prvé pomoc na 1 277 dolároch, ktorej prelomenie by mohlo signalizovať posun k novému ročnému minimu. A ak sa zlatu naopak podarí prekonať odpor na 1 360 dolároch za uncu, mohol by sa vrátiť späť neutrálny sentiment. Kľúčová hranica odporu je potom na 1 433, 8 dolára, tzn. na maxime z 28. augusta.

Straty pri medi sa podpísali aj na striebre

Striebro bolo negatívne zasiahnuté rovnakými správami ako zlato, plus ho ešte stiahlo nadol pokračujúce vyberanie ziskov na medi. Decembrový kontrakt na vysoko kvalitnú meď (HGZ3) sa presunul k dolnej hranici rozmedzia 3, 2 - 3, 4 dolára za libru, pretože sa po nedávnych slabších makroekonomických číslach začali spochybňovať optimistické vyhliadky dopytu. Pritom práve augustová rally na medi pomohla naštartovať aj silný rast striebra (a zlata). Teraz však došlo k obratu a striebro postihli tvrdšie výpredaje ako zlatý kov.

Spojené štáty majú pred sebou zrejme rekordnú úrodu kukurice

Augustová štatistika amerického ministerstva poľnohospodárstva rozdelila kukuricu a sójové bôby na dva tábory. Americkí farmári totiž pravdepodobne počas tohtoročného leta zožnú rekordných 13, 843 milióna bushelov kukurice, čo môže zdvihnúť celosvetové zásoby tejto plodiny na 12-ročné maximum. Cena kukurice preto v minulom týždni utrpela ťažkú ​​ranu, zatiaľ čo sójové bôby sa vyšplhali na najvyššiu hodnotu za tento rok a ich cena nie je ďaleko od psychologickej hranice 14 dolárov za bushel. Pomer cien medzi novembrovými kontraktami na sójové bôby a decembrovú kukuricu sa dokonca druhýkrát v priebehu piatich rokov prehupol cez trojnásobok. Takáto úroveň je však dlhodobo neudržateľná - a zákazníci nakoniec môžu drahé sójové bôby vymeniť za lacnejšiu kukuricu.

Ole Hansen

analytik Saxo Bank

01 - Modified: 2005-06-16 15:07:00 - Feat.: 0 - Title: Oceliarenský koncern Arcelor bude aj v 3. štvrťroku znižovať produkciu
01 - Modified: 2024-05-17 13:54:17 - Feat.: - Title: Aj po pozitívnych ekonomických údajoch je americký Fed v otázke redukcie sadzieb opatrný 02 - Modified: 2024-05-16 18:00:00 - Feat.: - Title: Jednostranné snahy o podporu jenu sú drahé a zbytočné 03 - Modified: 2024-05-16 14:10:13 - Feat.: - Title: Prečo ECB predbehne Fed 04 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 05 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 16:42