StoryEditor

Hra o Fed speje do finálnej fázy, na trhoch to vyvoláva paniku (komentár)

10.09.2015, 14:21
Trhy ďalej hrajú primárne jednu a tú istú hru - na to, kedy Fed zdvihne úrokové sadzby.

Nič iné pred blížiacim sa septembrovým zasadnutím americkej centrálnej banky nepriťahuje toľko pozornosti. A nie je divu, niečo podobné trhy naposledy zažili skoro pred desiatimi rokmi - v čase, keď ešte neexistoval Twitter, Facebook sa pomaly otváral svetu a Nokia vládla trhu s mobilnými telefónmi. Inak povedané, je to tak dávno, že už si na to rad trhových hráčov nepamätá a niektorí z nich to ani nemali šancu zažiť. Niet preto divu, že sú trhy z prvého kroku Fedu nervózny.

Súdiac podľa včerajších udalostí, pravdepodobnosť rastu sadzieb na septembrovom zasadnutí skôr ľahko vzrástla. Novovytvorené pracovné miesta za mesiac júl vyskočili na rekordne vysoké hodnoty. To v kombinácii s nízkou mierou nezamestnanosti môže viesť rad centrálnych bankárov k úvahe, že trh práce sa môže začať čoskoro prehrievať. V takom prípade by mala platiť logika - radšej začnime zvyšovať sadzby dnes a pozvoľna, nech ich nemusíme zajtra tlačiť hore rýchlo.

Ďalší argument v debate dali v posledných dňoch a týždňoch na stôl prekvapivo centrálni bankári rozvíjajúcich sa ekonomík. Vyzvali americkú centrálnu banku, nech s rastom sadzieb neotáľa, a začne radšej skôr ako neskôr. Nie je tajomstvom, že práve rozvíjajúce sa trhy, sú z utiahnutia menovej politiky veľmi nervózne.

Mnohé z nich si v období po páde Lehman Brothers zvykli na život s lacným dolárom a vidina jeho zdražovania vyvolala na rade z nich vlny paniky. Podľa šéfov tamojších centrálnych bánk je ale v túto chvíľu zásadné, aby Fed nenaťahovala obdobie neistoty. "Čím skôr Fed začne zvyšovať sadzby, tým lepšie" povedal podľa Financial Times odvážne guvernér peruánskej centrálnej banky.

Región - forex
Obchodovanie so stredoeurópskymi menami bolo včera skôr pokojnejšie. Koruna mierne posilnila a vrátila sa tak bližšie k intervenčnej hranici ČNB. Komentáre guvernéra Singera, ktorý potvrdil, že ČNB zostáva zdržanlivá ohľadom možnosti zavedenia negatívnych úrokových sadzieb, na korunu vplyv nemali.

Zvyšok týždňa nie je z hľadiska očakávaných udalostí v regióne zaujímavý. V centre pozornosti zostanú faktory, ktoré by mohli ešte na poslednú chvíľu ovplyvniť rozhodovanie Fedu budúci týždeň. V prípade, že by sa v USA rozhodli zvýšiť oficiálne sadzby, tak by to mala byť z hľadiska forintu a zlotého negatívna správa.

Dlhopisy
Nemecké dlhopisy sa dostali pod tlak vďaka dobrému výkonu európskych akcií a nie príliš podarenej aukcii. Nárast výnosov na desiatich rokoch ale nebol nijak dramatické.

Aukcia sa naopak podarila v Česku. Aukcia dvojročného dlhopisu pritiahla veľa pozornosti a dopyt okolo 28 miliárd korún (približne dvakrát viac ako ponúkané množstvo). Je to do veľkej miery aj vďaka centrálnej banke. Tá síce nevykonáva klasické QE (kvantitatívne uvoľňovanie) - skupovanie dlhopisov. Intervenciami proti korune ale pumpuje do finančného systému novú likviditu, ktorá nakoniec hľadá svoje miesto aj na dlhopisovom trhu.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-14 13:38:00 - Feat.: 0 - Title: Bratislavské letisko vybavilo za osem mesiacov 1,4 mil. osôb
01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 05 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:21