StoryEditor

Bratislavské letisko vybavilo za osem mesiacov 1,4 mil. osôb

14.09.2007, 15:38
Autor:
SITASITA

Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. (BTS) vybavilo za osem mesiacov tohto roka spolu takmer 1,4 mil. cestujúcich, čo znamená medziročné zvýšenie o jedno percento. Počet tranzitných pasažierov v sledovanom období pritom dosiahol skoro 27 tis. osôb. V samotnom auguste využilo služby bratislavského letiska vyše 262 tis. cestujúcich, o 7,8 tis. viac ako v tom istom mesiaci minulého roka. Počet vybavených cestujúcich tak predstavuje absolútny mesačný rekord v histórii letiska.
"Prax teda jednoznačne potvrdila slová manažmentu letiska o tom, že medziročné poklesy počtu pasažierov v mesiacoch apríl až máj sa budú postupne znižovať. V priebehu leta nastane vyrovnaný stav, takže rozhodne nemožno hovoriť o ekonomickom úpadku letiska," informovala v piatok hovorkyňa bratislavského letiska Zora Kalousková. Ako zároveň dodala, viacerí dopravcovia avizujú na jeseň z Bratislavy nové pravidelné letecké spojenia napríklad do Brém, Bristolu, Corku a Moskvy. Podľa nej je teda reálny predpoklad, že počas nastávajúcich mesiacov tieto čísla naďalej porastú. Rekordná hodinová špička na bratislavskom letisku v tejto sezóne pritom predstavovala 1 040 cestujúcich. Podľa riaditeľa prevádzkového útvaru Juraja Mitku pri efektívnom využívaní terminálovej kapacity a koordinácii letov sa však ešte stále nájdu rezervy.
Nepravidelné lety naďalej narastajú vysokým tempom, keď dovolenkové charterové lety od mája do augusta tohto roka využilo už takmer 283 tis. cestujúcich. Je to takmer o 43 tis. dovolenkárov viac ako v rovnakom období minulého roka, kedy na nepravidelných letoch medzi Bratislavou a letnými destináciami letelo skoro 240 tis. pasažierov. Medzi krajinami zahraničných dovolenkových destinácií podľa Z. Kalouskovej jednoznačne dominuje Grécko s 30 % cestujúcich nepravidelnej dopravy a s letoviskami Rodos, Korfu, Heraklion, Kos a ďalšími. Nasleduje Egypt s podielom 22 %, kam cestujúci smerovali do destinácií Hurgada a Šarm El Šejk, a Tunisko so 17 % a letoviskami Džerba a Monastir. Turecko má podiel 12 %, Bulharsko 10 % a Španielsko 6 %.
Najvyšší denný počet vybavených pasažierov zaznamenalo letisko 25. augusta, a to vyše 11 tis., keď v Bratislave pristál charterový let z Japonska. Po ukončení stavebných prác koncom septembra tohto roka by sa mala zvýšiť kapacita odletovej a tranzitnej haly, ale aj zlepšiť situácia pri vydávaní batožiny a poskytovaní ostatných služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:52